OD OSKARA NI OVAJ PUT – NIŠTA

Vest je već stara: srpski film “Dara iz Jasenovca” nije ušao u najuži izbor za Oskara. Sarajevski film “Quo Vadis Aida” je ušao u uži izbor. Istini za volju, teško da će dobiti najvažniju nagradu u filmskoj industriji, ali OK. Za naše podneblje ovo je sasvim dovoljno informacija uz koje ćete stvoriti gomilu teorija zavere po kojima se protiv nas urotio ceo svet. 

A nije.

Urotili smo se sami protiv sebe. A protiv nas se urodila još samo naša gordost i sklonost da smatramo kako smo bogom dani, najispravniji i najpametniji. U najkraćem: koliko god da je naš film dobar, potresan, uverljiv, zasnovan na istinitim događajima, koliko god glumačku ekipu činili opasno dobri glumci sa naših prostora, koliko god on bio otkupljen pre svih i ostvario rekordnu zaradu u bioskopima…. Niste uložili ni dinar u (krizni) PR. I to vas je, u suštini, koštalo nominacije.

Producentska ekipa filma Dara iz Jasenovca pukla je iz samo jednog razloga: dozvolili smo da nam proture loptu kroz noge. I to sa dva naručena teksta. Ciljano: u najuticajnijem magazinu (Variety) i u najčitanijim dnevnim novinama u Holivudu i okruženju (LA Times). 

Potpuno je nevažno da li je kritika zasnovana na lažima, da li je naručena, da li su tekstove platili predstavnici hrvatskih iseljenika ili vlada u Zagrebu: gospodo iz ekipe filma Dara iz Jasenovca – morali ste da znate da vaš film tretira, kako to politički korektno vole da kažu “veoma osetljivu problematiku”.

Poslali ste film u Holivud, u kom je veoma, veoma veliki broj značajnih igrača u industriji snova – jevrejskog porekla. Da li je toliko bilo teško kontaktirati par PR agencija (sa jevrejskim vlasnicima) i reći im – imamo film koji govori o genocidu nad našim narodom, ali i holokaustu nad Jevrejima, Romima? Sve biste završili. I Variety, i LA Times, i Bloomberg, CNN, FOX-news… 

Ovako ste se (izvinite na potpuno nekulturnom izrazu) kurčili. Predrag Antonijević kao da je jedva sačekao da ga Hrvati opletu misleći da će kroz “imam još jedan film koji su Hrvati zabranili” rečenicu uspeti da ispegla negativan PR? Glupo. Mislite da će Variety da se izvinjava? Neće. Značaj sajtova na kojima se pojavio (koliko-toliko) objektivan prikaz filma je minoran.

Kontrola štete je bila nemoguća.

Kako bilo: do sledeće godine. Do sledećeg izbora za našeg kandidata za Oskara. Do sledećeg skandala koji taj izbor već duže vreme prati. Barem u Srbiji.

Ton – ide.

Kamera – ide.

Oskar – ni ovaj put.

FOTO: Scena iz filma Dara iz Jasenovca sa Igorom Đorđevićem