OD VIKINGA DO VARDRUNE

Koncertna agencija Charm Music u saradnji sa Skandinavskim kutkom i uz podršku Norveške ambasade 11. marta u 18 časova u UK Stari grad organizuje panel o prezentaciji skandinavske kulture i tradicije kroz popularnu kulturu pod nazivom “Od Vikinga do Vardrune”.

Podstaknuti dolaskom norveške grupe Vardruna u Beograd i načinom na koji oni predstavljaju norvešku tradiciju kroz svoju muziku, koncertna agencija Charm Music u saradnji sa Skandinavskim kutkom i uz podršku Norveške ambasade organizuje panel “Od Vikinga do Vardrune”.

Na panelu će govoriti Mirna Stevanović (asistentkinja za skandinavsku književnost na Filološkom fakultetu), Dorijan Hajdu (vandredni profesor skandinavistike) i Bojana Maksimović (doktorand i saradnica u nastavi na grupi za skandinavistiku). Moderatorka panela biće Ružica Radulović iz Skandinavskog kutka.

Panelisti će pokušati da daju odgovore na pitanja kako se istorija skandinavskih naroda i tradicija plasiraju i prezentuju kroz današnje kanale popularne kulture (serije, muziku, filmove), ali i dela savremene književnosti.

Koliko je filmska i medijska adaptacija vikinškog perioda doprinela popularizaciji skandinavske kulture, ko su zaista bili Vikinzi i koliki je uticaj kulturnog nasleđa vikinškog doba na današnju kulturnu produkciju samo su neke od tema o kojima će učesnici razgovarati.

Čitav događaj je zakazan za sredu, 11. mart sa početkom u 18 časova u Ustanovi kulture Stari grad (Kapetan Mišina 6a).

U 18:15h zakazano je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma  “London By Norse”, dok će panel početi u 19 časova.

Svi prisutni biće u prilici da učestvuju u nagradnom konkursu i da osvoje ulaznice za predstojeći koncert grupe Vardruna 7. maja u Sava centru. Ulaz na ovaj događaj je besplatan.