OKO MOJE GLAVE

PIŠE: Željka BAŠANOVIĆ MARKOVIĆ  

Oko moje glave letele su muve. Debele i crne, samo su mahnito zujale k’o pred kišu.

U toj rumunskoj kući gde su svi sedeli u letnjoj kuhinji pozadi dvorišta bilo je sve sumnjive čistoće.

Ispred, sa ulice videla se velelepna kuća na tri sprata , sa gipsanim lavljim glavama na stubovima oko kapije.

Sedela sam za stolom na kome je bilo svega. Od čaša, češlja i ukosnica za kosu do ljuski oljuštenog krompira. Muve su sletale po stolu i meni kao po pisti.

Iznad stola nije bilo lustera samo jedna mala sijalica od 40 vati, na običnoj žici oko koje je bila obmotana lepljiva traka na koju su se skupljle muve. Zujale su panično, jer tako zalepljene nisu više mogle poleteti.

Nudili su mi da se poslužim nečim ali sam uporno ponavljala neke razloge zbog kojih ne mogu. U grlu mi je bila knedla i svakog časa mogla sam se ispovraćati. Spasila me je samo koncentracija.

Muve su me hipnotisale, stalno mi je pogled lutao ka njima.Bilo ih je sve više kao da su izvirale uprkos što su umirale zaglavljene na traci.

Ćerka mojih domaćina bila je gladna. Došla je da ruča, tu u letnjoj kuhinji postaviše joj parče stola pomerivši samo rukom onaj lom u drugi kraj stola.

Devojka sede da jede neku paradajz čorbu. I dalje su mi muve letele oko glave. Čorba  je bila izgleda manje primamljiva.

Devojka je mirno srkala čorbu i lomila komade hleba koje je umakala u tanjir, dok sam ja strahovala da joj neka muva ne upadne u tanjir.

Počeh da se vrpoljim na stolici sa jedinom željom da pobegnem odavde.

Kažem domaćinima da moram da krenem kad oni navališe da ručam….jedva nešto promrmljah, lagano ustanem i krenem ka vratima. Muve su me pratile u povorci. Domaćica mlatnu krpom na njih.To ih je razgoropadilo još gore.

Letele su mi oko glave u krugu, jedna za drugom.

Izađoh na ulici sa oreolom od muva oko glave.

Ostavile su me na miru tek kad na ulici srretoh Sreju kako sa paše vraća krave.

Ustremiše se na onu balegu kao nekad oko moje glave.

(Priča Željke BAŠANOVIĆ MARKOVIĆ  biće objavljena u sklopu regionalne zbirke kratkih priča PAKET ARANŽMAN PRINTED EDITION na osnovu rezultata konkursa portala Kultura 381 i Liberland Arta)