OMAŽ PURIŠI ĐORĐEVIĆU U KINOTECI

Jugoslovenska kinoteka odaće počast nedavno preminulom velikanu srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomiru Puriši Đorđeviću prikazivanjem 13 njegovih filmova.

Ciklus posvećen ovom velikom majstoru filma počeće u utorak, 10. januara u 17 sati, prikazivanjem filma Prvi građanin male varoši, sa Radetom Markovićem, Jelenom Žigon i Ljubom Tadićem u nosećim ulogama.

Istog dana, od 19 časova biće prikazan film Leto je krivo za sve sa Mijom Aleksićem i Olgom Nađ, dok će prvi dan biti završen prikazivanjem ostvarenja Devojka, sa Milenom Dravić i Ljubišom Samardžićem.

Drugog dana, u sredu, najpre će biti prikazan film San sa Ljubišom Samardžićem i Mišom Janketićem od 18 sati, nakon čega će posetioci od 20.30 moći da vide jedan od najpoznatijih Purišinih filmova – Jutro sa Milenom Dravić i Ljubišom Samardžićem.

U četvrtak, 12. januara, filmskim sladokuscima biće od 18 časova prikazan film Podne sa Nedom Arnerić i Ljubišom Samardžićem u naslovnim ulogama, a potom u 20.30 počinje projekcija dugometražnog ostvarenja Cross Country sa Milenom Dravić i Mirčetom Vujičićem.

Petak, 13. januar otvara ostvarenje Kiša, u kom uz Dušicu Žegarac nastupa Purišin zemljak Drago Čuma. Film se prikazuje od 18 sati, nakon čega od 20.30 možete pogledati Bicikliste sa Miodragom Petrovićem Čkaljom i Milenom Dravić.

Subotu, 14. januar otvoriće nezaboravni Bekim Fehmiu i Purišina večita inspiracija Milena Dravić u filmu Pavle Pavlović, za koji je rezervisan termin od 18 časova. Filmom Trener u kom igraju velikani Ljuba Tadić i Tanasije Uzunović, završava se pretposlednji dan Purišinog ciklusa.

Najzad, u nedelju 15. januara od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci se prikazuje film Osam kila sreće sa Milenom Dravić i Draganom Maksimovićem u naslovnim ulogama, a ciklus se završava projekcijom ostvarenja Tango je tužna misao koja se pleše, u kom su glavne uloge tumačili Ana Sofrenović i Ljuba Tadić uz Voju Brajovića, Sonju Savić, Dragana Mićanovića, Vojina Ćetkovića, Svetozara Cvetkovića i druge.