OPSTANAK JAZZ FESTIVALA VALJEVO DOVEDEN U PITANJE!

Umetnička manifestacija koja krasi život Valjeva od 1984. godine dovedena je u pitanje ne samo zbog kritične situacije sa finansijama, nego i zbog poznate pandemije korona virusa koja je poremetila kalendar svih mogućih događanja. 

Zato u celini prenosimo pismo Umetničkog saveta Organizacionog odbora valjevskog Jazz festivala građanima Valjeva, posetiocima i prijateljima festivala:

“Kad smo se prihvatili veoma nezahvalnog posla organizovanja jedne kulturne manifestacije u doba potpune kulturne degradacije, kada smo na svoja pleća prihvatili odgovornost spašavanja jednog kulturnog dobra koje smo, smatramo, pozajmilli od svoje dece, a koju su nama, njihovoj deci, ostavili neki vredni i odgovorni ljudi, znali smo da ništa neće biti lako, šta više. Znali smo da imamo ogroman zadatak sticanja poverenja i vraćanja vere u muziku, kulturu, ljudskost.

Najčešće postavljano pitanje nam je bilo „da li mislite da u Valjevu ima interesovanja za Džez“? Suočavali smo se sa sumnjama, opstrukcijama na svim nivoima, pa čak i podsmehom sugrađana od kojih to ne bi trebalo očekivati, ali sve to nas nije sprečilo da verujemo i da damo sve od sebe da Valjevo Jazz Fest zasija novim svetlom. I zasijao je.

Zasijao je svetlom osmeha i energije 400 klinaca u second line paradi glavnom ulicom grada, zasijao je u punoj sali muzičke škole, punim salama na koncertima i radionicama, na licima Valjevaca koji su makar na momenat prodisali, ali bukvalno.

Nećemo lamentirati, nećemo se ljutiti i optuživati međusobno da ne razumemo šta je ova manifestacija i nećemo objašnjavati zašto je veća od svih nas i zašto treba da je branimo do poslednjeg atoma snage i razuma. Samo ćemo Vam čvrsto obećati, VALJEVO JAZZ FEST ĆE SE NA OVAJ ILI NA ONAJ NAČIN DESITI I OVE I U JOŠ MNOGO GODINA KOJE DOLAZE!

Umetnički savet Valjevo Jazz Fest-a”