OSKARA ĆE BITI, AL’ KAD – NE ZNA SE!

Iako su pojedini mediji u Srbiji objavili informaciju da će naredna dodela Oskara biti obavljena 28. februara 2021, po planu, zapravo se još uvek ništa ne zna – osim da će ceremonije – sigurno biti. 

Nakon dvonedeljnog odlaganja, juče su se virtuelno sastala 54 člana Borda Američke filmske akademije kako bi doneli odluke o raznim izmenama vezanim za sledeću dodelu najznačajnijih filmskih nagrada.

Prva na dnevnom redu bila je odluka o datumu održavanja ceremonije, ali je već na početku bilo jasno da se ni oko datuma neće postići saglasnost. Iako je trenutno “u igri” 28. februar 2021. – odluka nije definitivna. 

“Imaćemo Oskara, ali je sve još uvek u procesu diskusije”, rekao je Don Hadson, čovek koji je na čelu Akademije već devet godina u razgovoru za Indie Wire. “U sedmoj smo nedelji režima “ostani kod kuće” i borimo se sa globalnom krizom. Nismo još uvek spremni da donesemo finalnu odluku bez dodatnih razgovora i konsultacija, kao i saznanja koja će doći vremenom”. 

S obzirom na to da su bioskopi u SAD trajno zatvoreni od 16 marta i da još uvek ne postoji nikakva naznaka da će uskoro biti otvoreni, Akademija je odlučila da promeni jedno od osnovnih pravila – da za glavne Oskare mogu konkurisati samo filmovi koji su prikazivani u regionu Los Anđelesa barem sedam dana.

Umesto toga – za nagradu će se takmičiti filmovi koji su premijerno prikazani na striming, video-on-demand i pej-per-vju platformama.

Slična izmena važi i za strane filmove, koji su morali da budu prikazani u regionu LA kako bi ušli u konkurenciju za Oskara za najbolji strani film: ovaj put članovi Akademije moći će da gledaju ostvarenja na drugim jezicima u projekcionim salama Akademije i glasaju u prvoj rundi. Očekuje se da će zbog pandemije korona virusa broj prijavljenih filmova za nagradu Američke filmske akademije biti značajno manji u odnosu na prošlogodišnjih 92.

Novina u dodeli Oskara je i odnos prema 8.000 članova Američke filmske akademije sa pravom glasa: Ovo je poslednja godina kada će im na kućne adrese stizati DVD kopije filmova koji su u utrci za nagradu! Od sledeće godine, oni će isključivo na mail dobijati linkove preko kojih će moći da gledaju ostvarenja.

I broj nagrada je smanjen za jednu: nagrade za montažu zvuka i miks zvuka su objedinjene u Oskara za najbolje dostignuće na polju zvuka.

Korona virus ne samo da je dovela u pitanje datum održavanja manifestacije dodele nagrada Oskar za 2021, nego je stavila i mnoge poznate reditelje u nezgodnu situaciju. Jedan od njih je Ridli Skot, čiji je novi film, The Last Duel (Poslednji dvoboj) zakazan za premijerno prikazivanje 25. decembra u bioskopima, ali je već sada jasno da post-produkcija ovog filma zbog pandemije i obustave produkcije u Diznijevim studijima neće biti gotova

To opet znači da film neće uspeti da ispuni obavezan uslov: Da njegovo prikazivanje počne u 2020.

Filmski studiji su takođe u velikim nedoumicama i problemima: Osim finansijskog kolapsa, filmadžije moraju da odluče kako će (ukoliko im je film gotov) doći do publike. Dodatni problem se pojavio upravo 28. aprila – kada je posle sastanka Borda bilo jasno da se – zapravo – ne zna kada će ceremonija dodele Oskara biti obavljena.