OSNIVA SE SAVEZ SRPSKIH PISACA

U petak su u konaku knjeginje Ljubice otvoreni 58. Beogradski međunarodni susreti pisaca, na kojima učestvuju književnici iz Azerbejdžana, Slovačke, Rusije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Republike Srpske.

Manifestaciju je otvorio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, koji je podsetio da je Grad nedavno doneo odluku o osnivanju nagrada Beogradski pobednik za najbolji roman i “Duško Radović” za dečju književnost i da se u ovom trenutku priprema podizanje spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovaniću Zmaju i Vasku Popi.

Završava se i obeležje posvećeno Aleksandru Deroku, koji je, pored svega, bio i pisac:

– San grada Beograda je da se napravi kuća srpskih pisaca, mesto gde bi se nalazili legati naših najznačajnijih književnika. O tome se pregovara sa Vojskom Srbije, da eventualno preuzmemo zgradu koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine, prekoputa budućeg Muzeja grada Beograda. Tu bi mlade generacije mogle da vide radne sobe pisaca, digitalizovane rukopise, a to bi bilo mesto i za književne večeri i događaje.

Zamernik predsednika UKS Miloš Janković najavio je realizaciju strateškog projekta, koji je UO UKS koncipirao i usvojio, a tiče se stvaranja Saveza srpskih pisaca i prijatelja srpske književnosti. Bio bi to oblik okupljanja književnih stvaralaca i poštovalaca srpskog jezika okupljenih oko ideje očuvanja ćiriličkog pisma.

– Naše kolege pisci koji pišu na srpskom jeziku, i ne samo ćiriličkim pismom, kako oni u BiH, RS, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji, tako i oni u mnogim zemljama u rasejanju, ali i svi koji srpsko knjževno i kulturno nasleđe poštuju i neguju, trebalo bi da imaju svoju esnafsku, strukovnu organizaciju – rekao je Janković.