OSTAVŠTINA DONKE ŠPIČEK POKLONJENA ADLIGATU

Brat slavne Donke Špiček, Milan D. Špiček je povodom obeležavanja četvrte godišnjice smrti svoje sestre poklonio je Udruženju Adligat svu Donkinu dokumentaciju, nagrade, kasete sa televizijskim emisijama.

To je učinio sa uverenjem da je to pravi način da se njena ličnost, rad i delo ne zaborave, a uz posredovanje člana-osnivača Adligata, novinarke RTB-a, Stevanke Češljarov, lične Donkine prijateljice.

Stevanka Češljarov i Donka Špiček

„Priznajem, trebalo mi je vremena da shvatim da je moja draga koleginica Stevanka Češljarov u pravu i da ostavština moje Seje nije samo moja već pripada deci sveta i velikoj deci koja su rasla uz maštu moje sestre. Zahvaljujem se svima, a naročito Stevanki Češljarov“, kaže Milan D. Špiček.

„Moja generacija je odrasla uz Donkine programe za decu, naročito uz kultno ‘Laku noć deco’ i zaista je u našem Udruženju vladalo veliko uzbuđenje kada smo čuli da pristižu predmeti iz Donkine zaostavštine. Svima nam je ulepšala detinjstvo, a sada je na nama da se postaramo da i buduće generacije znaju i poštuju sve što je ona uradila“, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, kao i specijalizovani Dom legata, jedna od najznačajnijih institucija za čuvanje značajnih zaostavština u Srbiji, pa i šire.

Donka Špiček (1933-2016) je bila novinar i dugogodišnja urednica programa za decu i mlade TV Beograda. Prema njenoj ideji je nastala manifestacija „Radost Evrope“ koja je okupljala decu iz svih krajeva Starog kontinenta. Bila je urednica Redakcije za decu i mlade u Radio-televiziji Beograd u vreme kada smo gledali „Laku noć deco“, „Sivi dom“, „Zaboravljene“. Bila je operativni direktor Pozorišta „Boško Buha“, obnovila je muzički festival „Dečje beogradsko proleće“. Bila je član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine.

Pored brojnih priznanja i nagrada izdvajaju se priznanja i plakete UNICEF-a, Ordena osmeha (koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu). Dobitnik je nagrada: „Zlatni beočug Beograda” (kada se dodeljivao samo jednom pojedincu 1972. godine), „Zmajeva nagrada”, međunarodna nagrada „Grozdanin kikot” za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine. Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Republike Srbije za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.