OTKAZANO ŠTAMPANJE AUTOBIOGRAFIJE VUDIJA ALENA “APROPO NIČEGA”!

 

Jedan od najvećih svetskih izdavača, Hachette Book Group, odustao je od štampanja autobiografije Vudija Alena “Apropo ničega” nakon protesta svojih radnika! 

Zaposleni u Hačetu (HBG) su pre par dana u mirnom protestu napustili svoja radna mesta, nakon što je menadžment izdavačke kompanije saopštio da će Alenova autobiografija biti puštena u prodaju 7. aprila.

Uredništvo izdavača opisalo je autobiografiju Vudija Alena kao “obiman osvrt na autorov privatni i profesionalni život”, u kom će biti objavljena i razmišljanja proslavljenog reditelja i scenariste na “njegov odnos sa porodicom, prijateljima i ljubavima njegovog života”.

Nakon protesta radnika, kompanija je odlučila da otkaže saradnju sa Vudijem Alenom i vrati kompletna autorska prava proslavljenom holivudskom autoru

Jedan od autora Hačeta, novinar Ronan Farou čija je knjiga “Uhvati i ubij” (Catch and Kill) bila ranije objavljena u okviru posebne edicije, opisao je odluku izdavača da objavi Alenovu autobiografiju – izdajom koja će imati za rezultat “pomaganje jednom zlostavljaču da izbriše svoje zločine”.

Ronan je inače sin Vudija Alena iz njegovog braka sa glumicom Miom Farou. On je obimno izveštavao o seksualnim predatorima Holivuda i Amerike, naročito o Harviju Vajnštajnu, i inicirao je rađanje pokreta #MeToo. Farou i njegova usvojena sestra Dilan dugo su optuživali Vudija Alena za zlostavljanje Dilan dok je bila devojčica.

Kompanija je u utorak pokušala da odbrani svoj stav braneći se da je rešila da objavi knjigu Vudija Alena, kao i da se uredništva različitih edicija ne mešaju u poslove jedni drugima. “Grand Central Pablišing (koji je u sastavu HBG) snažno veruje da postoji veliki broj onih koji žele da čuju priču o životu gospodina Vudija Alena ispričanu na njegov način. Zato smo odlučili da to objavimo.”

Tri dana kasnije, nakon protesta radnika, koji su učinili nešto što je na ovim prostorima naprosto nezamislivo, kompanija je odlučila da otkaže saradnju sa Vudijem Alenom i vrati kompletna autorska prava proslavljenom holivudskom autoru.

“Odluka da otkažemo štampanje knjige gospodina Alena je bila teška. Mi shvatamo svoje odnose sa autorima veoma ozbiljno i ne otkazujemo olako štampanje knjiga. Objavili smo i nastavićemo da objavljujemo izazovne naslove. Svakog dana, kao izdavači, trudimo se da damo priliku da se čuju različita pa i sukobljena stanovišta”, saopštila je portparolka izdavača u saopštenju za javnost.

Tokom svake godine HBG objavljuje oko 1.400 knjiga za punoletnu publiku, uključujući i 50 do 100 isključivo digitalnih izdanja, oko 300 knjiga za decu i mlade, kao i 700 audio knjiga. Prema poslednjim dostupnim podacima iz 2018. kompanija je imala 150 knjiga na top-listi bestselera Njujork Tajmsa, a 31 naslov je bio prvi na listi.

IZVOR: NYTimes