OTVOREN LEGAT PRIMABALERINE IVANKE LUKATELI

U svečanoj atmosferi otvoren je legat sa prigodnom izložbom primabalerine i baronese Ivanke Lukateli (1948) u Svečanoj sali Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Otvaranju legata prisustvovao je Ljubiša Ristić, kao i baletska trupa KPGT-a koju već godinama obučava Lukateli, koja je ovom prilikom izvela prigodan program.

Na prigodnoj izložbi su prikazani vredni materijali iz legata, u kojem se, između ostalog nalazi kompletna arhiva i dokumentacija koju je Lukateli sakupljala o svojim nastupima, sa dragocenom foto-arhivom. Prikazane su i nagrade, lični predmeti, pesma koju je Lukateli napisao Miroslav Antić i slika koju je on za nju naslikao, stotine pisama i čestitki značajnih kolega, ali i prijatelja i porodice nastale tokom duge i uspešne karijere. Izložba će biti otvorena u Adligatu do 15. decembra, a zatim će biti poslata u druge gradove širom Srbije. Naročito je značajno to što su na izložbi prikazane i slike Ivankinog oca, poznatog crnogorskog slikara i jednog od osnivača crnogorske kinematografije, Antona Lukatelija.

Ljubiša Ristić sa Ivankom Lukateli

„Najveće iznenađenje mog života bilo je otvaranje legata na dan mog rođenja, i tek kad sam videla izložbu koju su pripremili dobri i pametni ljudi, tek tada sam shvatila šta sam sve u životu napravila. Kako kaže potpredsednica Adligata, moja prijateljica Gorica Lazić, sad sam na nultoj godini, krećem ispočetka“, kaže Ivanka Lukateli.

Baronesa Ivanka Lukateli jedna je od najznačajnijih srpskih balerina, poznata kao primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog bavarskog pozorišta u Minhenu. Lukateli se na sceni pojavila više od pet hiljada puta, publiku je svojom lepotom, gracioznošću i umetničkim pokretima očarala čak tri stotine puta igrajući u Labudovom jezeru. Lukateli je i jedna od najznačajnijih srpskih baletskih pedagoškinja, koja je tokom svog radnog veka održala 27.000 časova na nekoliko kontinenata.

Deo atmosfere pred otvaranje Legata

Kao direktorka baleta Lukateli je radila u Srpskom narodnom pozorištu i Narodnom pozorištu u Beogradu. Završila je Srednju baletsku školu „Lujo Davičo“, specijalizaciju na Moskovskoj državnoj baletskoj školi. Kao vrhunska balerina gostovala je u skoro svim državama sveta, a između ostalog naročito je bio zapažen njen uspeh na Međunarodnom konkursu mladih baletskih umetnika u Moskvi, u finalu takmičenja baletskih parova u Japanu i njen solistički angažman u minhenskoj Operi.

„Pitaju me čime bih se bavila da nisam balerina. Naravno, opet bih bila – balerina. Ne vidim šta bih drugo mogla da radim sa toliko ljubavi i zadovoljstva“, rekla je Ivanka u jednom intervjuu.

Deo dokumentacije koja čini Legat Ivanke Lukateli

Lukateli je jedna od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika. Između ostalog dobila je pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja (Narodno pozorište), nagrade Ljubljanskog Bijenala za najbolje ostvarenje, nagrade za najbolje umetničko ostvarenje grada Minhena, Oktobarske nagradu grada Beograda, Nagrade za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanje nacionalnog umetnika od Ministarstva kultre Republike Srbije.

„U Beogradu sam se rodila (1948), godinu dana sam živela u Moskvi, nešto manje u Japanu, dve godine sam igrala u Minhenskom baletu, radila sam i u Istanbulu, Panami, na Siciliji… Preko umetnosti, a umetnost igre svi razumeju, moj život je vezan za ceo svet“, kaže Ivanka Lukateli i dodaje da je oduševljena projektima Adligata, koje svim srcem podržava.

Svetski i domaći mediji su, u stotinama članaka o Lukateli, nju opisivali kao „heroinu nabijenu emocijama“, balerinu koja „živi baletskome moru na izvoru“, „ženu koja u sebi nosi pobedu labuda“, „igra balet za život“, „živi život na vrhovima prstiju“, „prvog srpskog labuda u Moskvi“, „ljupkog, ljutog šampiona“.

Ivanka Lukateli je baronesa, potiče iz znamenite italijanske porodice čiji su članovi, između ostalog, i jedan papa, poznati kompozitor Pietro Antonio Lokateli, i jedan poznati fudbaler.

Legat je formiran na inicijativu članice osnivača Udruženja Adligat Stevanke Češljarov.