OTVORENE PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA PROGRAMU O KUSTOSIRANJU

Da li ste rešili da u svom životu budete umetnik ili kustos? Ako je odgovor na ovo pitanje “DA”, predlažemo vam da se prijavite za treći ciklus međunarodnog kustoskog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude?”

Ovaj program koji je u svetu umetnosti poznad po skraćenici WCSCD će se održati od 1. avgusta do 29. oktobra 2020. u  Beogradu. Prijave za učešće otvorene su 3. februara, a zainteresovani umetnici i kustosi mogu se prijaviti do 8. marta 2020. u 17.00 sati.

Kustoski program WCSCD nastavlja da naglašava kustoske prakse koje su aktivne na marginama mejnstrim umetničkog sistema, ali doprinose globalnom, što se i dalje može posmatrati kao stalni pokušaj dekolonizacije umetnosti i njenog diskursa.

Među vodećim mentorima ovogodišnjeg ciklusa međunarodnog kustoskog kursa WCSCD naći će se Ekaterina Degot (direktorka i glavna kustoskinja festival “Štajerska jesen”), Liza Rozendal (vanredni profesor izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu i kustos GIBCA – Međunarodnog geteborškog bijenala savremene umetnosti za 2019. i 2021), Čus Martinez (šefica Umetničkog instituta FHNW Akademije umetnosti i dizajna u Bazelu), Suzana Milevska (kustoskinja i teoretičarka vizuelne kulture), Dr. Zairong Ksijang (stipendista), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja, kritičarka i predavačica iz Beograda), Luka Lo Pinto (direktor MACRO Muzeja u Rimu), Nataša Petrešin – Bašle (nezavisna kustoskinja, umetnica i pisateljka) i „ruangrupa“ (umetnički direktori Documenta 15).

Program WCSCD 2020 biće fokusiran na bavljenje ženama kustosima ili direktorima institucija u nekadašnjem Jugoslovenskom kulturnom polju od sedamdesetih godina prošlog veka koji su dovodili u pitanje postojeće načine razmišljanja i rada oko umetnosti.

Učesnici programa vodiće intervjue, arhivske prakse istovremeno razmišljajući o načinima arhiviranja i govoreći o nekadašnjim kuratorskim praksama. Istraživane prakse biće deljene i kontekstualizovane kroz različite javne momente tokom trajanja programa.

Uslovi i način prijave na konkurs

Podnosioci prijave moraju biti do 35 godina starosti
Završene studije istorije umetnosti nisu obavezne
Troškovi kursa su srednja mesečna zarada u državi u kojoj je izdat pasoš podnosioca prijave (koristimo online bazu najnovijih podataka o prosečnoj plati uspešno prijavljenih)
Naknada ne uključuje smeštaj i putne troškove
Međunarodnim učesnicima će biti obezbeđena pomoć u nalaženju smeštaja u Beogradu (cena smeštaja iznosi približno 180 evra mesečno).
Standardni troškovi kursa takođe ne pokrivaju prevoz i smeštaj na istraživačkim putovanjima.
Polaznici kursa bi trebalo da pripreme oko 300 evra da pokriju dodatne troškove.

Kako se prijaviti:

Prijave bi poslati kao Word ili PDF document na email  what.could.curating.do@gmail.com do 8. Marta u 17.00
U Subjectu mejla upisati Kustoski Kurs WCSCD 2020
Prijave treba da sadrže:
CV / Portfolio
Motivaciono pismo o interesovanjima u istraživanju (u maksimalno 500 reči opisati vaše interesovanje za kustoske prakse)
Opis (maksimum 300 reči o radnoj metodologiji koju predlažete oko projekta – razmišljanje o arhivi, načinima arhiviranja i testiranje nove metodologije koja bi se mogla primeniti, istraživanje koje se odnosi na rod)
Od ove godine, WCSCD program moguće je pohađati i online. Učešće u online mentorskoj sesiji iznosi 400 evra, a za više informacija o mogućnosti prijave pišite na  what.could.curating.do@gmail.com (Subject – WCSCD online)

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 kandidata koji će pohađati program. Izabrani kandidati bi trebalo da planiraju dolazak u Beograd najkasnije 1. avgusta 2020. godine.

Konačni spisak učesnika biće objavljen u prvoj nedelji aprila 2020. Finalni kurikulum programa biće potvrđen u maju 2020. godine kada će biti podeljen sa kustosima koji su prisutni u to vreme.

Više informacija o programu i mentorima: http://wcscd.com/