OVOG VIKENDA NA MOJ OFF PLATFORMI BESPLATNI FILMOVI O IGIJU POPU I ANDERSU BREJVIKU

Poslednji igrani film holivudskog veterana Roberta Redforda “Starac s revolverom,” (The Old Man & the Gun) u kojem Redford tumači glavnu ulogu koja mu je donela nominaciju za nagradu Zlatni globus (2019.) od subote 30. maja naći će se na repertoaru Online bioskopa MOJ OFF.

Američki film “Starac s revolverom,” scenariste i reditelja Dejvida Louerija (David Lowery) rađen je po istinitoj priči i govori o Forestu Takeru, čoveku koji je sa svojih 70 godina smelo pobegao iz zatvora San Kventin.

Interesovanje za ovog pljačkaša banaka počelo je 2003. godine  kada je novinar The New Yorkeraa Dejvid Gran objavio intervju sa izvesnim Takerom koji je, veliki deo života proveo u zatvoru gde je i preminuo.

Nekoliko godina kasnije reditelj David Loueri prilagodio je ovu priču filmskom scenariju.

Osim američke biografske komedije, na repertoaru naći će se i engleska komedija „Plivati sa muškarcima” (Swimming with Men) koji je prikazana na prošlogodišnjem festivalu Slobodna zona, kao i neizostavni filmovi sa Kana – ostvarenje “Jezero divljih gusaka” (The Wild Goose Lake) kineskog reditelja Diaoa Jinana koji je nominovan za Zaltnu palmu na poslednje održanom Kanskom festivalu i dokumentarni film reditelja Džima Džarmusa (Jim Jarmusch) “Gimme Danger” o rok grupi Studžis (The Stooges) i Igiju Popu (Iggy) koji će posetioci moći besplatno da pogledaju u četvrtak 4. juna, na Internet adresi mojoff.net.

Ostvarenje vodećeg savremenog norveškog reditelja iscenariste Erika Popea „Uteja – 22. jul“ drugi je besplatan film novog repertoara, a radnja film okrenuta je terorističkom napadu koji je 2011. zadesio Norvešku, na ostrvu Uteja, u blizini prestonice Oslo. 

Film je zasnovan na temeljnim istraživanjima i intervjuima koje je Pope uradio sa 20 mladih ljudi koji su preživeli taj dan na ostrvu.

 

22. Jula 2011. godine više od 500 mladih je napao Anders Brejvik u letnjem kampu na ostrvu blizu Osla. Ranije tog dana, isti čovek je postavio bombu u Vladinu zgradu u Oslu.

Priča prati Kaju (18) i njene prijatelje koji su se tog kobnog dana našli u kampu,na ostrvu Uteja.

Film počinje kada grupa mladih ubeđuje svoje najbliže da su na ostrvu bezbedni i izuzeti iz haosa koji je nastao u gradu. Iznenada, bezbednu atmosferu menja panika koja nastaje kada se čuje pucnjava.