OŽILJCI ANĐELA: KNJIGA PISANA ČISTE DUŠE

Kada sam pre nekoliko meseci na predlog našeg proslavljenog pisca fantastike, Zorana Petrovića, upoznao Aleksu Mladenovića, momka iz Šida, pomislio sam da ću dobiti priču koja je nalik na knjige našeg (fizički) najvećeg pisca – i mog prijatelja – Zorana. 

Pogrešio sam.

Dobio sam rukopis njegovog novog romana, pod nazivom Ožiljci anđela. Dobio sam rukopis romana čiji su događaji u našoj “novijoj” istoriji nažalost suviše dobro dokumentovani. Dobio sam knjigu napisanu zaista čiste duše, iskreno, na momente možda i naivno.

Ožiljci anđela vode nas kroz dramatične događaje: krađu beba u srpskim porodilištima; raspad socijalizma i jedne relativno srećne zemlje; građanski rat; sankcije i bombardovanje naše države na razmeđu između dva milenijuma.

Ožiljci anđela napisani su zanatski zrelo, jednostavno, bez suvišnih opisa i kićenja. S obzirom na to da je Aleksa – po sopstvenom priznanju – deset godina razmišljao, zapisivao, skicirao, zamišljao, konstruisao, ispravljao sebe i svoje ideje, ne treba ni da čudi.

“Od svoje šesnaeste godine osećao sam potrebu da napišem knjigu o ratovima vođenim na prostoru bivše Jugoslavije i da kroz nju pokušam iskazati svoje mišljenje o besmislu rata i posledicama koje on donosi sa sobom”, napisao je Aleksa u svom obraćanju čitaocima.

Kroz ceo rukopis “držao” se dostojanstveno, poštujući svačiju žrtvu, pokazujući da ima unutrašnji osećaj za izbalansiranost i objektivnost.

Na romanu Ožiljci anđela radili smo nepuna tri meseca. Poznavaoci književnosti znaju da je to – malo vremena. Ali, verujte: pred vama je iskreno, snažno, osećajno štivo kog se ne bi postideli ni mnogo zreliji autori. Uživaćete u ovom romanu – ako volite da čitate dela sa savremenom i realnom tematikom.

Roman Ožiljci anđela moći ćete da poručite preko Liberlandove online knjižare od 01. februara.