PALIĆ, DAN ČETVRTI

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 15. septembra, u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma Palić prikazani su filmovi „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna.

U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Zaboravljeni” ukrajinske rediteljke Darje Oniščenko i „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove.

Na festivalu je organizovana i Radionica Filmske kritike, uz podršku Filmskog centra Srbije, namenjena mladim filmskim kritičarima koji periodično objavljuju svoje kritike u lokalnim i međunarodnim časopisima.

„Prisustvujemo paradoksu kada je reč o filmskoj kritici. Činjenica je da je ona izgubila svoje mesto i prostor u okviru ključnih medija – velikih dnevnih novina ili televizijskih stanica. Ali sa druge strane, na pojedinim platformama i u pojedinim analizama koje se pišu u različitim institucijama ili fakultetima, imate apsolutno fascinantne tekstove o filmu. Nikada bolje analize filmova niste mogli da pročitate, nego u ovom trenutku na internetu. To je neka vrsta satisfakcije i supstituta za ono što je vezano za percepciju filma u javnom mnjenju”, zaključio je jedan od mentora radionice – reditelj i scenarista Saša Radojević.

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 17. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „Pinokio” italijanskog reditelja Matea Garonea, a u 22h film “18% sive” bugarskog reditelja Viktora Čučkova. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Partenon” litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičiusa, dok je na istom mestu u 21:30, na programu ostvarenje „Sutra je još uvek juli” koje je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt.

Foto: Igor Irge