PANČEWOOD

 

Od ove godine u planu je da Pančevo postane filmski grad, budući da će beogradska firma “Fajer flaj” izgraditi tri filmska studija u tom gradu.

Studiji će se graditi na već kupljenoj parceli od 12 hektara na Bavaništanskom putu u zoni Hipodroma.

Reč je o investiciji vrednoj 5,8 miliona evra, koja će zaposliti više desetina ljudi, a po zasebnim projektima i do 2.000, piše novosadski Dnevnik.

“Izgradnja filmskog grada važna je za Pančevo, jer nas pozicionira na turističkoj mapi kao centar filmske produkcije”, rekao je za Dnevnik gradonačelnik Saša Pavlov.

Cela investicija je tek u prvoj fazi i očekuje se da ove godine počne i izgradnja.

Otvaranjem novih filmskih studija u Pančevu i Beogradu Srbija povećava šansu da u filmskoj industriji postane lider u regionu, navodi Dnevnik.

Da bi se to postiglo, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je od kraja prošle godine počela da organizuje obuku za pojedina zanimanja iz filmske industrije. Organizuju se besplatne obuke za zanimanja u oblasti filma i filmske industrije, kao što su tehničar u sektoru kamere, tehničar rasvete, scenski tehničar, knjigovođa u filmskoj industriji.

Obuku je u martu ove godine završilo 13 nezaposlenih lica koja su osposobljena za poslove tehničara rasvete. Beogradska filijala NSZ-a završila je obuke za scenske tehničare i tehničare kamere, tehničare specijalnih efekata i knjigovođe u toj branši.