PEJZAŽI OTPORA NA FESTIVALU U PARIZU

Dokumentarac Marte Popivode Pejzaži otpora najpre je osvojio ljubitelje ove vrste filmova na glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu.

A sada će biti prikazan u Parizu, tokom Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Cinema du Reel u Centru Pompidu, čije će se 43. Izdanje odigravati od 12. do 21. marta ove godine.

U tom programu biće prikazan ukupno 21 dokumentarni film – 11 dugometražnih i 10 kratkometražnih ostvarenja.

Fim „Pejzaži otpora” beleži putovanje kroz sećanja Sonje, jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Dok 97-godišnja Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beograda, gde živi sa mužem i mačkom.

Kao sjajna pripovedačica, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez „naknadne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vreme, ka telima novih generacija, sugerišući da je uvek moguće misliti i vršiti otpor.

Nakon svetske premijere u sklopu festivala u Roterdamu, kritičar Nil Jang u svom prikazu Popivodinog filma istakao je da  “iako bi svedočanstvo glavne junakinje bilo upečatljivo i u radijskom mediju, Popivoda i njeni vešti saradnici uspevaju da uvećaju njegovu silinu stvarajaći iznimno čvrst sinematski okvir”.  On je naveo i da Marta Popivoda u svom novom ostvarenju reči svoje junakinje Sonje “ilustruje na jednostavne ali i maštovite načine, a rezultat je istovremeno lišen sentimentalnosti i neodoljivo dirljiv”.

Nikol Sante u prikazu za Business Doc Europe je napisao da “Marta Popivoda ovu stravičnu priču predstavlja ne samo na način na koji je on čini podnošljivom, nego i i poletnom pričom punom nade”. Ona je tom prilikom naglasila i da “humor uz koji oni pokazuje svoju tetovažu iz Aušvica osnažuje vašu veru u ljudsku izdržljivost. A ljubav sa kojom filmska autorka Popivoda priča o svojoj prijateljici i njenim idealima pruža vam nadu za budućnost”. 

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović. Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović, direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Simon Apostolou.

Producenti Pejzaža otpora su Marta Popivoda i Dragana Jovović ispred producentske kuće Teorija na delu (Theory at Work) iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred Bocalupo Films iz Francuske.

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcije Ženski fond, Medienboard-a Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarne i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée.

Foto: Promo.