PEKIĆ KAO INSPIRACIJA SRPSKIM PISCIMA

Vule Žurić, dokazani prozni velemajstor priredio je za Lagunu još jednu zbirku priča srpskih autora, ovaj put inspirisanih nezaboravnim Pekićevim opusom.

Izdavačka kuća Laguna u ediciji „Talasi“ objavljuje jedinstvenu antologiju „Pre vremena čuda“ i time se pridružuje obeležavanju devedesete godišnjice rođenja velikog pisca.

Šesnaest vrsnih domaćih autora, različitih senzibiliteta i književnog izraza, prihvatilo je da u slavu jednog od najvećih i najplodnijih srpskih pisaca napiše priče koje će, svaka na svoj način, još jednom podsetiti na „Besnilo“, „Vreme čuda“, „Zlatno runo“, „Godine koje su pojeli skakavci“, „1999“, „Pisma iz tuđine“ i mnoge druge Pekićeve knjige koje su, ispostavlja se, danas mnogo aktuelnije nego što su to bile u vreme kada su nastajale.

„’Besnilo’ Borislava Pekića se od izbijanja pandemije kovida-19 čita kao svojevrsna vakcina. Ko je ’primio’ dovoljnu dozu Pekića, stekao je dovoljan broj književnih antitela da sve ono što nas tek čeka pregura bez većih problema. Jer šta god da se desi – Pekić je o tome već pisao“, istakao je pisac Vule Žurić i dodao:

„Ova činjenica je mogla da pomogne ali i odmogne domaćim piscima koje smo početkom godine pozvali da daju svoj pripovedački doprinos obeležavanju devedesete godišnjice rođenja Borislava Pekića. Mogli su, dakle, da pišu o zarazi, o distopiji, o neupokojenim vampirima, odbrani i poslednjim danima, uspenju i sunovratu, godinama koje su pojeli skakavci, da pišu ’kao’ Pekić ili da pišu ’o’ Pekiću. Pandemija je uticala da nekoliko pozvanih pripovedača izabere upravo ’Besnilo’ kao polaznu tačku svojih omaža velikom majstoru beskrajnog pripovedanja, ali ova zbirka jeste i svojesvrstan indeks svih najvažnijih Pekićevih tema i književnih postupaka koje je koristio.“

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima sa Pekićem. Potom sledi 14 priča u kojima ćete ili sresti Pekića kao glavnog književnog junaka ili ćete prepoznati neku od omiljenih Pekićevih tema. Na samome kraju čekaju vas dva nova, pekićevska pisma iz tuđine, iz pera Vesne Goldsvorti.

Vule Žurić je do sada učestovao u stvaranju desetak tematskih zbirki priča, dve zbirke iz Lagunine edicije „Talasi“ je i uredio, ali po njegovim rečima „čini se da nikada do sada pozvani pisci nisu bili toliko uzbuđeni zbog prilike da svojim radom ovoga puta iskažu poštovanje prema Pekićevom liku i delu.

Priče su napisane, raspoređene, knjiga je prelomljena, odštampana, a meni se čini kako to njihovo uzbuđenje još uvek raste i da će kulminaciju doživeti onda kada svako od njih dobije svoj autorski primerak.“

Zbirka priča „Pre vremena čuda“ svojevrsni je omaž i potvrda duboke odanosti piscu koji je svoj život i obimno delo u potpunosti posvetio beskompromisnoj borbi za čovekovo pravo na slobodu mišljenja. Možete je pronaći od četvrtka 30. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.