PET FILMOVA KOJE MORATE VIDETI NA PALIĆU

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održava se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program:
So od suza / The salt of tears / Le Sel Des Larmes
Philippe Garrel, Francuska, Švajcarska, 2019

Mladić iz provincije putuje u Pariz na polaganje prijemnog ispita za fakultet i sreće devojku sa kojom započinje kratkotrajnu vezu. U svom uobičajenom ličnom stilu – romantičnom, golom i sugestivnom, reditelj Filip Garel prepliće otkrića različitih aspekata ljubavi koje na dubljem nivou zapravo predstavlja sagledavanje emocionalne veze između mladića i njegovog oca i posledice nepažnje.

Glavni takmičarski program:
UNDINE
Christian Petzold, Nemačka, Francuska, 2020

Naslov “Undine” je mitološkog porekla i odnosi se na vodene nimfe iz grčke mitologije. Ovde je to ujedno i ime glavne junakinje koju igra Ber. Ona radi kao kustoskinja u muzeju koji turistima predstavlja eksponate – makete Berlina i govori o arhitektonskoj istoriji grada i njegovim građevinama. Nakon što je partner ostavi, sustiže je drevni mit – mora da ubije čoveka koji ju je izdao i vrati se u vodu.

Selekcija Paralele i sudari:
Očajanje / Despair / Izmisums
Kārlis Lesiņš; Letonija, 2019

Nakon nekoliko pehova koji su ga zadesili u poslednje vreme kao što su otkaz na poslu i raskid sa devojkom što izaziva i pojavu zdravstvenih problema, dvadesetdevetogodišnji Gatis, u nemogućnosti da se suoči sa svojim problemima, zapada u depresiju.  Kao rezultat, primoran je da se preseli u svoju kuću iz detinjstva na selu. Tamo, u malom selu, upoznaje lepu Miju i uključuje se u kultnu komunu, koju predvodi šarmantni šaman. Nenadano, postaje član nepoznate okultne grupe za terapiju, koja naizgled pokreće njegov proces samoisceljenja, iako Gatis oseća kao da polako gubi razum. Da li je na putu ozdravljenja ili ludila?

Selekcija Eco Dox:
66 metara – Podizanje nivoa mora
Max Mönch, Alexander Lahl; Nemačka, 2019

 Sveobuhvatan dokumentarac o porastu nivoa mora i njegovim globalnim uticajima. Procene koje su se pre samo nekoliko godina smatrale raspirivanjem panike sada su u domenu mogućnosti. Koliko će se visoko podići okeani? Već 2100. godine obale naše planete mogle bi izgledati drugačije. Ključno pitanje je: kako će se razvijati Grenland i Antarktik? Do kog nivoa se možemo zaštititi? Procene su glavna tema rasprava, dok naučnici konstantno povećavaju brojke.

Novi evropski dokumentarni film:
Grad slave / Town Of Glory
Dmitry Bogolyubov; Rusija, Češka, Nemačka, 2020

Većina od ukupno 10 hiljada stanovnika Jeljnje oseća nostalgiju prema bivšem SSSR-u i njegovoj vojsci. Zato junačka sovjetska prošlost i siromašna postindustrijska sadašnjost čine ovaj grad podložnim agresivnoj kremljevskoj antizapadnoj propagandi koja vodi militarizaciji društva od vrtića do penzije. Snimljen tokom tri godine, ovaj film upoznaje gledaoce sa malim provincijskim ruskim gradom Jeljnja, gde se ljudi dive Vladimiru Putinu što je Rusiju ponovo učinio velikom. Oni veruju da predsednik Putin vraća slavu i moć ruskoj naciji. Stanovnici ovog grada čeznu za danima kada su stvari bile drugačije, a društvo stabilno, čak i ako je to podrazumevalo život po strogim pravilima.