PET KNJIGA ZA DOBA KORONE

PIŠE: Marko ČKONJEVIĆ 
FOTO: Vidoje MANOJLOVIĆ

U vremenima kada vas sila prilike natera na to i kada sedite kad kuće 15. dan,  sve vam se čini kao dobar način da vam prođe vreme.

U tim  trenucima ne volim nove priče. Bežim po poznato i provereno dobar osećaj! Inače volim romasiranu istoriju i kao veliki Egiptofil bilo bi licemerno da ne predložim  neki od romana kojima  je to tema.

NEFERTITI: KRALJICA EGIPTA, KĆI VEČNOSTI, Mišel Moran

Nefertiti, kraljica Egipta, kći večnosti,  opisuje drevni Egipat vrlo živo i detaljno. Za bilo koga ko postuje dobar istraživački rad,  ovaj roman je poslastica koja obiluje detaljima i opisima  tako živopisnim da ćete početi da se zanimate za drevni Egipat. Kroz ljubav, izdaju, politička previranja, pomor, verski konflikt ovaj istorijski i živopisni roman slikovito priča  o najlepšoj ženi klasičnih civilizacija i njenom životu u jednom posebnom periodu u prošlosti sveta!

OGNJENA KAPIJA, Stiven Presfild

Još jedan minuciozan zapis o antičkim vrednostima i herojima, Ovaj put iz muškog pera. Jedinstven istorijski roman, koji nas pored istorijskih podataka, uči da je suprotnost ljubavi strah. Fascinantna priča koja prikazuje ljude kao bogove i čita se u jednom dahu. Presfild s toliko majstorstva u istraživanju, kompetentnosti i psihološkog uvida, kao Homer 21. veka  donosi suštinu tadašnjeg života u Sparti, i gledanja na život da je ovaj roman obavezno štivo za svakoga ko  zna da drži do sebe.  Pomoći će mu da zaviri u sebe, i očvrsne u svojim uverenjima ako su prava ili ih koriguje. Toliko je dobar!

TEMPLAR (Trilogija: Put za Jerusalim, Templar, Arnovo nasleđe), Jan Giju        

Jan Giju vrlo uzbudljivo i nadahnjujuće živopisno, donosi priču o putovanju u srce Bliskog istoka, koja je istovremeno krvavo i romantično, a  verodostojno i izuzetno moderno tumačenje vremena  u kojem se romansa i surova srednjovekovna istorija prepliću i stvaraju izuzetan, uzbudljiv roman, koji obiluje opisima koji su poput opisa očevidaca.

RUŽA I TRNJE, Kraljica Natalija Obrenović

Da je Srbija umesto Karađorđevića imala prilike, snage i volje da izabere kraljicu a ne kralja, da je stavila Nataliju na tron, ko zna kako bi se odvijala srpska istorija u 20. veku, ali to je već pitanje srpskog mentaliteta.

Svesrdno je pomagala ženska društva i pokret za emancipaciju žena u Srbiji, bila pokrovitelj čuvene Više ženske škole u Beogradu ali i mecena mnogih umetnika, slikara i pisaca, i angažovala se u pomoći ranjenicima i ratne siročadi iz srpskih oslobodilačkih ratova sa Turskom i Bugarskom. Kasnije, i pored zatiranja dinastije Obrenović iz Francuske je pomagala Srbiju u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Bila je veliki dobrotvor i svoja imanja testamentom je zaveštala Beogradskom univerzitetu i manastirima i crkvama – zadužbinama Obrenovića. Posle Drugog svetskog rata, međutim, njena bista je uklonjena iz aule Beogradskog univerziteta.

KRILA GOLUBICE, Henri Džejms

Ovo je drugi roman Henrija Đžejmsa koji čitam. Počeo sam od Pisama iz Venecije.  Klasika obogaćena tradicionalnim duhom I vrlo specificnom naracijom. Džejms ispreda upečatljivu, sumornu priču o strasti osuđenoj na propast, izdaji, ljudskoj prilagodljivosti i griži savesti. Nije za ljubitelje lakog štiva, ali svakako dragulj.  Miris venecijanskih kanala vam ostaje u nosu.

Marko Čkonjević se bavi filmom od početka svoje karijere. Nalazi se na čelu filmske produkcijsko-distributerske kuće FAME Solutions. Nedavno je objavio svoj roman prvenac “Šapat Čemernice”.