PET SRPSKIH FILMOVA OVE GODINE NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Iako ove godine nijedan dugometražni igrani film iz Srbije neće biti prikazan u okviru takmičarskog programa za nagradu Srce Sarajeva, nemamo razloga za žaljenje: obraz će nam osvetlati naši dokumentaristi, koji sa tri ostvarenja konkurišu za nagradu, kao i po jedan autor u kategorijama  Kratki film i Studentski film!

Tamara Drakulić sa svojim ostvarenjem U slavu ljubavi (svetska premijera), Danijela Stajnfeld sa svojim filmom Zaceli me (koprodukcija sa SAD, svetska premijera) i Mladen Kovačević sa dokumentarcem Merry Christmass Yiwu (koprodukcija sa Švedskom, Nemačkom, Francuskom, Belgijom i Katarom) pokušaće da se nametnu za jednu od nagrade ovogodišnjeg festivala.

Kratki film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal, koji je nastao u koprodukciji Srbije i Hrvatske pokušaće da osvoji naklonost gledalaca i stručnog žirija, a studentkinja filmske režije Katarina Koljević će isto pokušati sa svojim filmom Porodični odmor u kategoriji studentskih filmova.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. 

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabeležiti svetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorke Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa – igrani film u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film selektirala je 16 filmova: osam će u Sarajevu zabeležiti svetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan BH premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorke Elme Tataragić, ove godine će biti 10 filmova: sedam će imati svetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorka Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.