PET TARAMOUNTOVIH HIT FILMOVA NA 48. FESTU

 

Distributerska kuća Taramount film i ove godine, na 48. po redu Međunarodnom filmskom festivalu – FESTU, publici predstavlja vrhunska filmska ostvarenja!

Pet filmova, renomiranih reditelja i sa nekim od najboljih glumaca i glumica današnjice, ljubitelji filmske umetnosti imaće ekskluzivnu priliku da pogledaju samo na FESTU.

Pre svega, tu je film Džima Džarmuša Mrtvi ne umiru (The Dead Don’t Die), koji će biti prikazan na platnu Sava Centra 28 i 29 februara a potom 1. marta u Cineplexx Ušću. 

Ovo Džarmušovo ostvarenje koje je pomešalo komediju, fantaziju i horor, oko sebe je okupilo Bila Mareja, Adama Drajvera, Tildu Svinton, Kloi Sevinji, Stiva Bjusemija, Denija Glovera i legendarnu ikonu rok muzike Igija Popa:

U malom, pospanom gradu Sentervil, nešto nije kako treba.

Mesec je veliki i nisko na nebu, sati dnevne svetlosti postali su nepredvidivi, a životinje počinju da se ponašaju neobično. Niko ne zna zašto. Vesti su strašne, a naučnici zabrinuti. Ali niko nije u stanju da predvidi najopasniju pošast koja će uskoro preplaviti Sentervil: mrtve koji ne umiru.

Oni ustaju iz grobova i divljački napadaju žive, goste se njihovim telima a na stavnovnicima grada je da se izbore da prežive.

Tu je, potom, mešavina drame i fantastike, Svetionik (The Lighthouse), ostvarenje Roberta Egersa (poznatog po filmu Veštice) za koji su scenario pisali Robert i Maks Egers, a u kom glavne uloge igraju Valerija Karaman, Robert Patison i Vilijem Defo.

Ovo ostvarenje biće prikazano 1. i 2. marta u Sava centru, a potom 3. marta u salama Cineplexx Ušće. 

Reditelj sa vizijom, Robert Egers, koji stoji iza modernog horor remek-dela VEŠTICA, predstavlja vam ovu hipnotišuću i halucinacionu priču o dva čuvara svetionika koji se nalaze na dalekom i misterioznom ostrvu u Novoj Engleskoj osamdesetih godina dvadesetog veka.

Svetlost života mog (Light of  My Life) je treći film koji Taramount prikazuje samo na FESTU:

Projekcije su zakazane za 4. mart u 16.30h Sava centru i 5. marta u Cineplexx Ušću.

Ovaj film je dominantno autorsko delo Kejsija Afleka, koji potpisuje scenario, režiju i tumači glavnu ulogu, a uz njega se u filmu pojavljuju još i Ana Pinovski, Tom Bouver i Elizabet Mos.

Ova mešavina drame, SF-a i trilera kreće iz šume u kojoj otac i sin kampuju. Veče je i njih dvojica leže u šatoru u sred šume. „Krpa” je nadimak koji je otac dao sinu – on sluša priču i postavlja pitanja. Imaju sve vreme ovog sveta.

Ono što je na prvi pogled idilično, pretvoriće se u neverovatnu situaciju: u ovom post-pandemičnom svetu otac čini sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio sina. Iscrpene, prihvatiće ih tri stara čoveka, što će dati nadu da je opasnost prošla i da su možda našli i dom i surogat porodicu. Ali ovo je očajan i nasilan svet i roditelj i dete će uskoro shvatiti da su izgubljeni.

Dok čovečanstvo grabi ka svojoj propasti, ne brine nas sudbina vrste, već jednog jedinog deteta. Dečija priroda zahteva promene. Nevinost se izgubila. Nesreća dolazi. Priroda deluje indiferentno.

Zvanične tajne (Official Secrets) krimi drama sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi biće prikazana 5. marta u Sava centru, a potom dan kasnije u Cineplexx Ušću: 

Uz Najtlijevu, u ekipi glumaca su još i Met Smit, Metju Gudi, Ris Ajfens, Ralf Hajns.

Ovo ostvarenje Gevina Huda, za koji je scenario pisao Gregori Bernstein bavi se političkom krizom:

Dok britanski i američki političari razmatraju napad na Irak 2003. godine, prevoditeljka u Vladinom štabu za komunikacije, Ketrin Gan, pušta poverljivi mejl kojim se poziva na špijuniranje i prisiljavanje članova Saveta bezbednosti UN da rezolucijom odobre rat.

Ona se optužuje da je prekršila Zakon o tajnosti podataka i odlazi u zatvor. Ketrin i njeni advokati kreću u borbu za njenu odbranu. Dok su joj ugroženi život, sloboda i brak, Ketrin mora ostati uz svoja ubeđenja.

Poslednji film koji će zahvaljujući Taramountu biti prikazan samo na FESTU je Harijet (Harriet), koji će publika gledati 29. februara u Domu omladine Beograda, a 1. marta u Cineplexx Ušću. 

Režiju potpisuje Kasi Lemons, koji je sa Gregorijem Alenom Hauardom radio i scenario za ovo ostvarenje.

Uloge tumače Sintija Erivo, Lesli Odom Džunior, Džoi Alvin i Klark Peters.

Dorčester Kantri, Merilend 1849. godina. Araminta Minti Ros (Sintija Erivo) je rob na plantaži Brodes i nada se da će jednoga dana uspeti da pobegne i izgradi bolji život za svoju porodicu.

Kada robovlasnik i paroh Edvard Brodes iznenada umre, Minti će se suočiti sa strašnom sudbinom, prodaće je novom vlasniku na jug i više nikada neće biti u prilici da vidi svoje najmilije.

Nakon što je iskusila snažno predskazanje, shvata da je pred njom samo jedan put. Mora da beži. Ali, to što ostavlja za sobom jedini dom za koji je znala donosi veliku opasnost. Moraće sama da pređe kilometre i kilometre puta kroz divljinu, dok je samo Bog i Severnjača vode, a sve vreme je progoni osvetoljubivi Brodesov sin, Gideon (Džo Alvin).