PIKASA NE PRODAJE, ALI NEĆE DA GA DRŽI KOD KUĆE

Klaudija Borgonjo je ime koje većini ljudi u Srbiji ne znači apsolutno ništa. Čak je isto i u Italiji, u kojoj Klaudija živi. Ona je svojih pet minuta slave stekla pre nekoliko dana, kada je njen loz izvučen na humanitarnoj lutriji aukcionarske kuće Kristi. 

U tom trenutku Klaudija je osvojila glavnu nagradu – Pikasovu “Mrtvu prirodu” iz 1921. godine, vrednu milion evra, koja je bila sastavni deo kolekcije Namad, sve svetske agencije objavile su priču da je ona, zapravo, loz u vrednosti od 100 evra, dobila za Božić od svog sina.

Sada Klaudija poziva muzeje koji su zainteresovani – da izlože to delo.

“Teško je izvodljivo da sliku zadržim kod kuće, ali je svakako neću odmah prodati. O tome za sada ne razmišljam, jer ona predstavlja sigurnost za mog sina. Ja pak volim svoj posao i mislim da ću i dalje raditi”, rekla je Klaudija Borgonjo za agenciju AFP.

Prihod od humanitarne aukcije otišao je za obezbeđivanje čiste vode selima na Madagaskaru i u Kamerunu. Tokom humanitarne lutrije kupljeno je 51.140 lozova, po ceni od 100 evra. Lozovi su kupljeni u više od 100 zemalja, ali je najveći broj prodat u Francuskoj, SAD, Švajcarskoj i Italiji.

FOTO: Klaudija Borgonjo sa sinom (privatna arhiva)