POČECI SRPSKE ISTORIJE U NOVOJ KNJIZI MARKA ALEKSIĆA

Pred čitaoce stiže nova knjiga Marka Aleksića „Srpske zemlje pre Nemanjića“ – sveobuhvatna i živopisna priča o počecima srpske istorije. Ova knjiga predstavlja jedinstven izvor znanja o vremenu koje prethodi slavi Nemanjića i uspostavlja nov pristup u traganju za otkrićima iz trinaest vekova duge istorije Srba.

Knjiga se bavi najzamagljenijim i najmanje poznatim razdobljem istorije Srba, rekao nam je povodom objavljivanja knjige autor Marko Aleksić.

„To je sam početak srednjeg veka, doba kada se antički svet konačno srušio, a obrisi Evrope kakvu danas poznajemo tek su počeli da se pomaljaju. To je doba kada su Vikinzi tek počinjali svoje prve pohode, Karlo Veliki osvajao i ujedinjavao narode na Zapadu pod svojom vlašću, ali i doba kada su Sloveni gospodarili velikim delom kontinenta. Među njima su Srbi među prvima čije se ime javlja u istorijskim izvorima”, navodi Aleksić.

Knjiga predstavlja naučni odgovor na pitanja o ovoj epohi koji nam je dugo nedostajao, uz korišćenje svih relevantnih pisanih izvora, kao i najnovijih arheoloških otkrića.

“Ona se bavi najstarijim poznatim srpskim vladarima, od kneza Dervana, do Višeslava, Vlastimira, Mutimira i drugih, koji su vladali od 7. do 10. veka. Donosi najnovija otkrića koja značajno menjaju našu dosadašnju sliku o ovom razdoblju i uloge Srba u njemu, kao što su najstarija središta srpske kneževine, palate i crkve koje predstavljaju najstarije poznate takve građevine u slovenskom svetu, zatim podatke o drugim izuzetnim nalazima iz 8. veka kao što su krstionica kneza Višeslava, raskošni pozlaćeni predmeti vrhunske umetničke vrednosti svoje epohe i predstavljaju najluksuznije nalaze među Slovenima tog doba”, kaže Aleksić i dodaje:

“Ovo ostvarenje donosi i podatke o brojnim lokalitetima, ruševinama utvrđenja i posebno crkava koji pokazuju da su Srbi prihvatili hrišćanstvo mnogo ranije nego što se do sada verovalo, odnosno da su oni bili prvi slovenski narod koji je to učinio. Tu su i intrigantni nalazi starogermanskih slova, runa, na prostoru najstarijih srpskih zemalja“.

Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države, a možete ga pronaći od petka 24. aprila u knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

FOTO: Laguna Bukmarker