POČINJE DEVETA SEZONA CIKLUSA KONCERATA “FMU i GVARNERIUS NAGRAĐUJU”

 Mladi violinski virtuoz iz Šapca, jedan od najmlađih članova Jerusalimskog Simfonijskog orkestra Salko Lekić, svečano će otvoriti devetu sezonu ciklusa koncerata “FMU i Gvarnerius nagrađuju” u petak, 9. oktobra, s početkom u 20 časova uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

Te večeri izvešće dela Betovena, Šumana, Čajkovskog, Ravela i Geršvina a ulaz na koncert je slobodan (broj mesta je ograničen uz obavezno nošenje zaštitnih maski).

Devetu godinu zaredom Gvarnerijus, u saradnji s Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, promoviše i nagrađuje najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija ovog fakulteta. Do kraja godine, na dvadeset koncerata, pred beogradskom publikom nastupiće više od trideset mladih umetnika.

Salko Lekić (Šabac, 1997) Akademske studije je završio 2019. godine u klasi profesorke Maje Jokanović. Iste godine, dobija poziv sa Muzičke Akademije u Jerusalimu da nastavi svoje master studije u Izraelu, kod fantastičnog Lihaja Bendajana, profesora i dekana Muzičke Akademije u Jerusalimu.

Po samom dolasku u Jerusalim, u svojoj dvadeset drugoj godini, Salko je položio audiciju za Jerusalimski Simfonijski orkestar kao verovatno i najmlađi član orkestra ikada!

Pijanista Uki Ovaskainen je laureat, dobitnik specijalne nagrade „Contemporanea“ i nagrade publike na takmičenju „Premio Jaen“ u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelijus“ u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.

Sa čuvenim finskim horom „Tapiola“ (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta. Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koji nosi njegovo ime. Svira kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu.

Snimio je ulogu korepetitora baleta „Kirov“ u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu angažovan je kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Stalno sarađuje i sa «ART LINK» festivalom.