POČINJE NOVA FESTIVAL, SVRATITE NA PORCIJU STRIPA U PANČEVO

Svi ljubitelji devete umetnosti moći će, od 1. do 12. decembra u Pančevu da uživaju u izložbama francuskih i srpskih strip umetnika u galeriji Milorada Bate Mihailovića u centru grada. 

Okosnicu će činiti radovi prvih rezidentkinja programa Ukrštenih strip rezidencija, Alize De Pen i Dragane Radanović, koje će prikazati po deset svojih radova, nastalih pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

„Radovi Dragane Radanović iz Srbije i Alize De Pen iz Francuske otkrivaju nam ukorenjenost u današnjem trenutku i samorefleksiju na sve ono što je dovelo do sadašnjosti. One su mlade autorke koje iz svog neposrednog iskustva crpe priče koje potom pretaču u svoje autorske stripove. Njihovi jasni autorski glasovi aktivno se upuštaju u razumevanje sveta oko sebe tumačeći ga, gotovo dešifrujući ga, tako što ga prenose na papir u formi stripova – narativnih sledova grafički uobličenih prizora događaja“, rekla je vizuelna umetnica i kritičarka Mirjana Boba Stojadinović. 

Alize De Pen je francuska ilustratorka i strip-autorka. Strastvena je u pogledu tehnika štampanja i svoje fanzine priređuje u formi stilskih vežbi na zasebne teme. Kroz dokumentovani pristup ona prevodi ekološke i socijalne teme u grafičke poruke, a rad na terenu je jedan od njenih omiljenih metoda. Radovi su joj snažno utemeljeni u stvarnim događajima i svakodnevnom životu, kao i iskustvima koja stiče kroz putovanja i upoznavanja s novim ljudima i mestima.

Dragana Radanović rođena je u Novom Sadu. Nakon završenih studija animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u rodnom gradu, radila je jedno vreme na RTV-u, a potom nastavila školovanje u oblasti stripa: trenutno je na doktorskim studijama pri KU Luven u Belgiji, gde radi na reprezentaciji detinjstva u stripu. Među svojim najznačajnijim dosadašnjim projektima izdvaja kolektivnu izložbu ReLocation, održanu u Belgiji 2018, dečiju knjigu Do you want to play with me?, zamišljenu kao alatku koja pomaže roditeljima i obrazovnim radnicima u razgovoru sa decom o teškim temama, i grafičku novelu Socks lost in war, ilustrovanu priču o iskustvu devetogodišnje dece za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Pored dosadašnjih radova Alize de Pen i Dragane Radanović, u izložbenom segmentu biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radile tokom jednomesečnih umetničkih rezidencija:

Reč je o strip albumu „#VelikaNesreća“ o nuklearnoj katastrofi Alize De Pen koja trenutno boravi Pančevu, i projektu „Nova slika detinjstva – eksperiment“ Dragane Radanović, koja privodi kraju dvomesečnu rezidenciju u Angulemu.

U ovom stripu, ona istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom dobu.

Na predstojećem izdanju Nova Festivala biće predstavljen iizložbeni segment „Francuski strip kao inspiracija“ sa delima inspirisanim francuskim strip stvaralaštvom.

Posetioci će moći da vide nove radove 20 umetnika i umetnica iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Japana, nastale na ovu temu.

Uživaćete u tablama Ane Petrović, Valentine Briški, Darka Dacovića, Dejvida Laskija, Fransis Lutes, Harukičija, Ivane Filipović, Jelene Vučić, Jelene Đorđević, Kejti Voznicki, Klare Rusan Klarxy, Larise Ackov, Lee Kralj Jager, Marije Đeranović, Marka Dješke, Milana Simića, Mirjane Mišlov i Tijerija Gitara, Mihaele Erceg, Rajka Čučaka i Sonje Gašperov.

“Zamolivši autore iz nekoliko zemalja da putem kratkog stripa izraze svoj tzv. omaž frankofonom strip-stvaralaštvu, dobili smo mozaik ideja i prizora. Asteriks i Talični Tom su deo svačijeg odrastanja, ali postoji i široko polje u kojem dominiraju savremeni autori najrazličitijie žanrovske (i vanžanrovske) provenijencije. Stripovane posvete zanimljive su i kao ispoljavanje duboko ličnog izraza zasnovanog na iskustvima, uspomenama, razmišljanjima. One svakako odražavaju činjenicu da je francuska škola stripa uticala na mnoge autore u različitim zemljama, ne samo na formalan način, već i kao vizija koja je preobrazila ovu oblast stvaralaštva”, rekao je strip autor i jedan od selektora programa Nova festivala, Saša Rakezić.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.