POGLEDAJTE TREJLER ZA NOVI FILM MLADENA ĐORĐEVIĆA

 

Nakon dokumentarca “Made in Serbia” (2005) i nagrađivanog filma “Život i smrt porno bande” (2009), Mladen Đorđević je, posle četiri godine rada na svom novom ostvarenju “Sumrak u bečkom haustoru” spreman za susret s publikom!

Njegov najnoviji film, koji je sniman u Srbiji i Austriji, biće premijerno prikazan na 48. FEST-u, 5. marta u Kombank Dvorani u okviru Glavnog takmičarskog programa

Producentske kuće Corona film i Cinnamon films objavile su prvi trejler filma.

Nizom kulturnih manifestacija grad Beč obeležava pedeset godina od dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju.

Austriji je bila potrebna radna snaga, pa je ugovorom dogovoren prijem velikog broja radnika iz SFRJ.

U isto vreme nova vlast, u skladu sa politikom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja, uvodi nove poreze taksistima. Nameti su veliki, te je mnogim taksistima budućnost ugrožena. Ovo naručito pogađa ljude sa Balkana, pošto veliki broj njih živi od taksija.

Sa tim problemom se suočavaju i tri glavna junaka Darko, Milenko i Goran, koji već dvadesetak godina taksiraju po Beču.

Njih trojicu povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije, kod koje redovno dolaze da im pročita budućnos iz karata ili ih zaštiti od negativnih sila.

Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet sujeverja i očajnika, koji pokušavaju da reše svoje probleme.

– Ono što me je pored te razapetosti privuklo je i njihovo odbijanje da se uklope u sredinu u koju su došli. Oni zavičaj zato nose sa sobom. Mnogi od njih vezu sa zavičajem održavaju tako što posećuju vračare. Fascinantno mi je bilo koliko njima vračare znače i koliko te žene utiču na njihove životne odluke. Značajan deo filma je posvećen tome – kaže Đorđević.