POLA VEKA YU GRUPE

Nekako je tužno da proslavite pola veka postojanja i rada, a da tome ne mogu da prisustvuju vaše kolege. Upravo to desilo se članovima kultnog srpskog benda YU grupa, koji je u petak obeležio 50 godina prisustva na sceni. Bez publike. 

Nastali su 29. novembra davne 1970. godine. Na to je prvi u svojoj emisiji ukazao Ivan Ivanović, kada je ugostio braću Jelić pre dve nedelje i čestitao im do sada nezabeleženi jubilej na našoj sceni.

YU grupa je kriva za jednu od najkultnijih balada u istoriji rok-en-rola na ovim prostorima: Crnog leptira. Ova balada svirala se svuda. Na koncertima, žurkama, na plažama, kraj logorskih vatri, a nebrojeni parovi u ovoj zemlji mogu da potvrde da su se baš tad poljubili po prvi put.

Osim Crnog leptira, apsolutno najveći hit ovog benda je pesma Pustinja, koja i danas zvuči moderno, čvrsto, aktuelno, kako tekstom, tako i ritmom, gitarskom linijom i pevanjem.

Da li ima nekoga među vama ko nije čuo stihove “Kao mornar dobro more sanjao sam te…”? Nema? Dobro je. Onda sigurno velika većina vas zna da su za pesmu Mornar krivi braća Jelić. Isto važi i za pesmu Opasno te volim. I naravno, za pesmu koja je potpisniku ovih redova najdraža: Čudna šuma.

“U karijeri me je uvek zanimalo istraživanje, da uradim nešto drugačije, novo, da se ne ponavljam. Tako su me neki pitali davno kada sam stvarao sledeći album, da li će opet biti “Crni leptir” i “Mornar”, ja sam im rekao da neće, na šta su oni bili zbunjeni. Ljudi ne shvataju da je umetniku potrebno da stvori i nešto sasvim drugačije”, otkriva Dragi Jelić, a prenosi B92.

Stariji brat Žika je ispričao jednu zanimljivu misao: “Jedan akord je sasvim dovoljan za rokenrol, dva već prave gužvu, a tri akorda naginju ka džezu”. Istorijat Yu grupe, braća Jelići dele na period od kada su svirali bez trećeg neizostavnog člana i ovaj od kada je sin njihovog trećeg brata Radeta – Petar Jelić, njihov član (već 28 godina).

Žika Jelić je otkrio da sprema jedan solo projekat, dakle van matičnog benda, a obojica obećavaju da će itekako biti novih pesama, tog novog 14. albuma koji će naslediti onaj iz 2016. godine. Braća su na samom kraju najavila svoje planove za narednu godinu kada će biti predstavljena i antologija o YU grupi, film, ali i veliki rođendanski koncert u junu, ako do toga dođe.

Uz sečenje slavljeničke torte, braća su od srca poručila: “Hvala svima, budite nam dobro, a mi ćemo svirati sve dok nas budu služili prsti”, navodi Tanjug, a prenosi portal B92. Od juče je, inače, u prodaji nova kolekcija od 13 albuma YU grupe koji se mogu kupiti u prodajnoj mreži PGP RTS.