POSLE MNOGO ODLAGANJA, DRIVE IN BIOSKOP NA PARKINGU ADE CIGANLIJE POČEO SA RADOM

Potpisnik ovih redova u svojoj sasvim dovoljno dugoj novinarskoj karijeri nije doživeo da se jedan događaj odlaže toliko puta koliko je odlagan početak rada drive-in bioskopa na parkingu Ade Ciganlije. 

Svečano otvaranje zakazano je najpre za 1. jun, potom odloženo za 8. jun, pa se čekala povoljna prognoza, pa se pominjao i 21. jun kao datum kada će se konačno posetioci upoznati sa devetim filmom Kventina Tarantina – “Bilo jednom… U Holivudu” i… Na kraju od čitave priče – ništa: Bioskop je počeo sa radom večeras, uz premijeru prvog filma u okviru Drugog festivala francuskog filma.

Festival je otvoren filmom Noćna smena rediteljke An Fonten. Ulaz je bio slobodan za sve one koji su bili voljni da vedro veče provedu uz istaknutu francusku kinematografiju. Oni koji su došli automobilom morali su da izvrše rezervaciju na sajtu Kombank dvorane.

Tako će biti i u narednim danima festivala: Ako želite da sedite u stolicama – dođite ranije. Ako želite da iz automobila gledate film – rezervišite svoje mesto.

Festival u Drive in bioskopu na Adi traje četiri dana, a na veče zatvaranja, 27. juna, biće prikazan triler “Prevodioci” (Les traducteurs) francuskog reditelja Režisa Roansara.

Online bioskop MOJ OFF još jednom će biti festivalsko “virtuelno mesto”.

Svakog dana do 27. juna na adresi mojoff.net besplatno moći će da se pogledaju po dva aktuelna francuska naslova, u terminima od 12h do 18h – “Škola života” (Lécole buissonnière), “Veran čovek” (L’Homme Fidèle), “Marija Kalas” (Maria by Callas), “Priviđenje” (L’Apparition), “Dolina vukova” (La Vallée des loups ), “Gogen: Putovanje na Tahiti” (Gauguin-voyage de Tahiti), “Đango” (Django), “Sudbina, moja ljubav, prvo pevanje” (Mektoub, my love: Canto Uno).

Igrani i dokumentarni naslovi krasiće ovogodišnji festival na MOJ OFF, te jedno od upečatljivih ostvarenja namenjeno je životu čuvenog slikara Pola Gogena, kada je s kraja 19. veka rezigniran i zgrožen evropskom civilizacijom  i nedostatkom poštovanja za njegov rad odlučio da otputuje na ostrvo Tahiti.

U filmu “Gogen: Putovanje na Tahiti” umetnikov život otelotvorio je poznati francuski glumac Vensan Kasel.
Film o poznatom evropskom džez muzičaru Đangu Renartu “Đango”, koji je nominovan za Zlatnog medveda na Berlinalu 2017., a koga je istinito prikazao Reda Kateb, još jedan voljeni francuski glumac, takođe je deo ovogodišnjeg Festivala francuskog filma na MOJ OFF.

Ukoliko dođe do kiše, projekcije francuskog filma biće premeštene u Kombank Dvoranu. Ulaz će biti slobodan.