POSLE PALIĆA potvrđeni datumi održavanja SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Žitelji Sombora i okoline biće u prilici da od od 10. do 13. jula 2020. godine, uživaju u trećem izdanju Somborskog filmskog festivala u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić”.

U danima održavanja, posetioci će moći da vide 11 filmova u četiri selekcije: Glavni program, VIP Kinoteka, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija. Gost selektor programa je Ivan Karl.

Prema rečima Vesne Šašić, direktorke Kulturnog centra  „Laza Kostić“, festivalski tim čine eminentni filmski radnici, čija imena obećavaju izuzetan program.

“Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad. Verujemo da će ovogodišnje izdanje festivala obradovati sve generacije Somboraca, kao i brojne goste koje očekujemo na festivalu”, rekla je ona.

Ovogodišnji koncept podrazumeva isticanje savremenog domaćeg stvaralaštva, odnosno kultnih kinematografskih ostvarenja našeg podneblja, kao i odabrana dela evropskog i svetskog filma.

Od svog osnivanja, festival ima misiju da istakne harmonizaciju vrednosti i raznovrsne kulturne baštine Sombora u kome živi više od 20 različitih nacija. Cilj je organizovati moderan festival bogat sadržajem, nepretenciozan, dinamičan i namenjen gledaocima sa akcentom na istaknute goste, naše najeminentnije filmske stvaraoce.

“Dobro je da se gledaju i vrednuju autori i glumci, da domaći film, koliko-toliko drži korak sa domaćim serijama, čiji je domet preko televizijskih i kablovskih provajdera, daleko veći od broja bioskopskih posetilaca. Nadam se da će se ti filmovi gledati, i da će nagrade kući poneti najbolji. Mnogo je filmskih festivala i u regionu koji nas okružuje, i malo će ih biti održano ove 2020-te godine, posle korone. Zato Somborski filmski festival, pod ovogodišnjim sloganom “U tem Somboru” sada ima priliku da postavi stvari na svoje mesto, za sebe i za ostale”, izjavio je povodom ovogodišnjeg izdanja festivala gostujući selektor Ivan Karl.

Trećim izdanjem festivala promoviše se i Sombor kao jedinstvena “film friendly” lokacija sa dugom tradicijom, jedinstvenom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom.

To je prepoznao i filmski pionir Ernest Bošnjak, somborski kinematograf i jedan od prvih filmskih autora u Srbiji, po kome jedna od nagrada nosi ime.

Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Imajući u vidu slavnu istoriju somborske kinematografije, festival želi da postane nacionalni festival koji će svojim aktivnostima povećati vidljivost Sombora na kulturnoj sceni Srbije.

Takođe,  festival želi da selekcijom i konceptom preraste lokalne okvire i predstavi se kao događaj od nacionalnog značaja, a da nagrada Ernest postane inspirativna i poštovana u srpskoj kinematografiji.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, Dvorištu Županije, i na Trgu Svetog Đorđa.

Foto: Promo