“POSLEDNJE JEZERO” NA FESTU

 

“Proleće na poslednjem jezeru” u produkciji Radio televizije Srbije biće premijerno prikazan u ponedeljak, 2. marta u 18.30 u Kombank dvorani u okviru ovogodišnjeg FEST-a.

Film istražuje period iz života našeg proslavljenog pisca Ive Andrića, u vreme njegovog ambasadorskog angažmana. Radnja filma smeštena je u godine Drugog svetskog rata, kada su diplomate i diplomatsko osoblje iz jugoslovenskih misija iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, deportovani u hotel na Bodenskom jezeru.

Među diplomatama našao se i sam Andrić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine jugoslovenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se i intrigantna priča o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.

Osim Andrića, Babićeve i Jovanovića, u filmu Proleće na poslednjem jezeru prikazane su mnoge ličnosti jugoslovenske diplomatije tog doba, kao što su Radovan Šumenković, Josip Miličić, Vladimir Vauhnik…

Glumac Tihomir Stanić ponovo se našao u ulozi velikog književnika Ive Andrića, a pored Stanića glumačku ekipu čine i Nebojša Milovanović, Olga Odanović, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Dragan Petrović, Jovan Jovanović, Boris Komnenić, Branislav Trifunović, a upečatljive uloge ostvarili su dvoje mladih glumaca Katarina Marković i Aleksandar Ristoski.

Film je, po scenariju Vuleta Žurića režirao Filip Čolović, direktor fotografije bio je Gojko Despotović, scenografiju potpisuje Mirjana Andrejević a kostime Natalija Lukić, dok je muziku za ovo ostvarenje pisao Srđan Marković.