POTRESNA PRIČA O JASENOVCU ZA POLA GODINE U BIOSKOPIMA

Danas je obeležena 75. godišnjica proboja poslednjih zarobljenika konc-logora Jasenovac. Za tačno šest meseci biće održana premijera igranog filma „Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić. 

Film je baziran na stvarnim i tragičnim događajima u jednom od najstrašnijih koncentracionih logora Evrope koji su ostavili duboke ožiljke u našem narodu i na ovim prostorima.

Snimana na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, drama i prvi igrani film na temu logora Jasenovac, osvrće se na period 1942 godine kada posle velike ustaško nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju.

Priča „Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.  Scenograf je Goran Joksimović.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a producenti filma su Predrag Gaga Antonijević (Dandelion production inc) i Maksa Ćatović (Film danas doo), distributer filma je MCF MegaCom Film.