PRAVI PAKAO u umetnosti i kulturi TEK PREDSTOJI

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Možda nam još nije jasno, ali pravi pakao za umetnike, pisce, slikare, vajare, glumce, balerine i baletane, muzičare, operske i sve ostale pevače koji nisu zaposleni u “ustanovama koje posluju na budžetu” – tek predstoji.

To što će država u nekom trenutku proglasiti kraj vanrednog stanja – ne znači da ćete vi moći da radite normalno, da će vam se publika vratiti, da će honorari odmah početi da stižu.

Mračno? Možda. Nažalost, realno.

Pre svega – razlog svih razloga leži u razvaljenoj ekonomiji. Već posle nepunih mesec dana vanrednog stanja u kom država de fakto ne funkcioniše (osim krajnje neophodnih ministarstava sile i ministarstva zdravlja) procena Fiskalnog saveta bila je da ćemo kao država morati da se zadužimo za šest do sedam milijardi evra da bismo se povratili. Ako je kultura u prethodnom budžetu imala ispod jednog procenta dostupnog novca, šta mislite – koliko će biti dostupno za umetnike nakon ovog ludila?

Odgovor je, nažalost, već dala Vlada Republike Srbije.

Nula. 

Ništa. 

Tužna je činjenica da u ovoj zemlji – (samostalni) umetnici imaju status otpada. Viška. Nepoželjnog tkiva. Kako drugačije objasniti odluku, odnosno Uredbu Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, u kojoj ni slova nema o pomoći sektoru kulture i samostalnim umetnicima, dok je u cilju “saniranja posledica epidemije koronavirusa” predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijarde evra.

Dakle, ukoliko ste “mali” umetnik, ako niste ušli u “prvu ligu”, ako niste dobro pozicionirani autor u jakoj izdavačkoj ili produkcijskoj kući, ako ste – suštinski – free lancer – udahnite duboko. Teška vremena su upravo postala još teža. Ponašanje države će vam to uskoro dokazati. Iako želim da grešim.

Ne, ne razmišljajte previše ni o projektima iz Evropske unije! Pre svega – mehanizmi Evropske unije su tako birokratski, tako spori i tako nedokučivi, da im vaše drugačije obojeno viđenje sveta neće biti ni na koji način interesantno. Uostalom, da biste dobili novac od EU – morate napisati projekat. Da li znate kako se to radi? Ako je odgovor (ipak) “DA”, da li znate koliko morate da čekate na novac od EU?

I? Kako ćete objaviti knjigu?
Napraviti koncert, sa svim ograničenjima koja su
postala još veća? Kako i kome ćete prirediti izložbu?
Predstavu? Kako ćete snimiti film? Kome ćete ga prodati? 

Dakle, kao što sam rekao: teška vremena su upravo postala još teža.

Država (svidelo se to nama ili ne) u ovom trenutku vrši posao trijaže. Kao lekar okružen gomilom ranjenih, on bira ko ima šansu da preživi. I uvek je najvažnije da preživi onaj ko pravi nekakav proizvod. Neko ko stvara dodatnu vrednost. I među takvima on mora da vidi ko je manje ranjen (veliki) a ko više (mali proizvođač). Velikima mora da upumpa više para, da bi sačuvao više radnih mesta. I socijalni mir.

Urlik gladnih umetnika državu neće boleti.

U prilog mojoj malopređašnjoj tvrdnji o lošim vremenima koja dolaze, govori za televiziju Nova S i potpredsednik Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja Duško Paunković:

“Mere Ministarstva finansija donete su da bi se određene delatnosti zaštitile od nestanka. Iz nekog razloga, kod onih koji su donosili mere, ne postoji svest da je oblast umetnosti neophodna uređenom društvu i da celokupna civilizacija počiva na kulturi”, primetio je Paunković.

Dakle, dragi moji kreativci…

Da “mračim” i dalje, ili da se šalim? OK: Šaliću se. Gledajte stvari iz drugačije, pozitivne perspektive. Ako ste u poslednjih nekoliko godina, kao potpisnik ovih redova, na primer, nabili kilažu, budite sigurni da ćete zahvaljujući merama Vlade Srbije – imati sve šanse da svoju liniju stešete do neslućenih granica. 

Malo li je na ovu skupoću? 

A sad bez šale:

Ostanite kreativni. Zbog onih koji dolaze posle nas. 

FOTO: Unsplash kombo