PRAZNIK POEZIJE OD NEDELJE DO UTORKA

Svetski dan poezije, ustanovljen 1999. prvi put je obeležen u Srbiji 2001. zahvaljujući pesnikinji Dubravki Đurić i Kulturnom centru Beograda. 

Od tada – svake godine se u našoj zemlji obeležava ovaj praznik stihova, svojevrsni  međunarodni pesnički festival.

Ovaj put, Svetski dani poezije održaće se od 21. do 23. marta na onlajn profilima Kulturnog centra Beograda.

Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umesto pesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, dok se osmišljavanje koncepta prepušta drugom pesniku ili pesnikinji. Urednica ovogodišnjeg programa je pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić.

Sav program/sadržaj manifestacije biće dostupan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i na Facebook i Instagram stranici. 

Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze –  zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza.

Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove: Đorđe Ivković (SR), Marija Dejanović (HR), Marija Dragnić (CG), Tomislav Augustinčić (HR), Radmila Petrović (SR), Alen Brlek (HR), Vladana Perlić (RS), Anita Pajević, (BiH) i Jana Radičević (CG). 

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa tako imamo priliku da i tri mlade italijanske pesnikinje – Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali – budu deo ovogodišnjeg programa.

Njihove pesme biće prvi put prevedene na srpski jezik posebno za ovu priliku, a autorke će poslati svoje snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima.