PREDSTAVLJAMO ŽIRI SARAJEVO FILM FESTIVALA

Jedini filmski festival u regionu koji će ove godine biti zasigurno održan u predviđeno vreme je Sarajevo film festival. Srdan Golubović, naš poznati reditelj, biće uz reditelja i scenaristu Michela Hazanaviciusa, hrvatsku glumicu Jadranku Đokić, Carla Chatriana, umetničkog direktora Berlinala, kao i Andreu Stavenhagen, sa Morelia Film Festivala, u žiriju koji će odlučivati o tome ko će dobiti Srce Sarajeva. 

Pobednici ovogodišnjeg festivala će, tradicionalno, biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. avgusta u Narodnom pozorištu, u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Predsednik žirija, francuski reditelj i scenarista Michel Hazanavicius rođen je 1967. u Parizu. Pokorio je svet nakon što je 2011, snimio crno-beli nemi film The Artist, u kom su igrali Bérénice Bejo i Jean Dujardin. Film je 2012. osvojio pet nagrada Oskar, uključujući Oskare za najbolji film i za najboljeg reditelja, kao i Oskara za najbolju mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu.

The Artist je osvojio i tri Zlatna Globusa, sedam nagrada Bafta, Zlatnog lava u Kanu za najbolju mušku ulogu i još mnogo nagrada na festivalima širom sveta.

Carlo Chatrian je umetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Rođen 1971. godine, Chatrian je studirao književnost i filozofiju, a diplomirao je i na studijama filma odbranivši rad na temu fimova Jacquesa Rivettea.

Još kao student je posećivao filmske festivale kao prirodnu dopunu studijama, a ubrzo je počeo i da priprema program za filmski festival Alba, potom Festival dei Popoli i Visions du Réel.

U periodu između 2013. i 2018. godine, Chatrian je bio umetnički direktor festivala Locarno gde je uživao radeći programe popularnih filmova za 8.000 gledalaca na Piazza Grande.

Jadranka Đokić, hrvatska glumica, rođena je u Puli, a glumu je magistrirala na Zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti.

Na drugoj godini studija, snimila je svoju prvu zapaženu filmsku ulogu u filmu FINE MRTVE DEVOJKE Dalibora Matanića.

Od tada kontinuirano radi vešto balansirajući kroz pozorišni, televizijski i filmski izraz u saradnji s mnogim etabliranim domaćim i stranim rediteljima. Trenutno je zaposlena kao prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta, i kao asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Njen rad nagrađen je nizom nagrada na svim poljima poput ovogodišnje najveće državne hrvatske nagrade Vladimir Nazor za predstave “Tri sestre” i “Idiot” te Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu u filmu – “Iza stakla” Zrinka Ogreste.

Andrea Stavenhagen je rukovodilac Industry odeljenja i edukacije Morelia Film FestivalaMeksiko

Profesionalnu karijeru započela je na odeljenju za kratki film Meksičkog instituta za film, a potom na odeljenju za istraživanje i diseminaciju jedne od najvažnijih filmskih škola u Meksiku – Centro de Capacitación Cinematográfica.

Andrea je svoj rad usmerila na obučavanje i profesionalno usavršavanje, kao i upravljanje različitim programima za promovisanje i razmenu međunarodnih manifestacija i filmskih festivala.

Deset godina je bila na čelu Susreta iberoameričke koprodukcije pri Guadalajara Festivalu te je učestvovala u vođenju Morelia Lab radionice, najvažnije inicijative za latinoameričke producente u okviru Morelia Film Festivala.

Od 2015. do 2019. godine, bila je lationamerički delegat Festivala San Sebastian, a trenutno je članica stručnog odbora foruma evropsko-latinoameričke koprodukcije pri istom festivalu.

Naš filmski reditelj Srdan Golubović, rođen je u Beogradu, 1972.

Njegov prvi igrani film „Apsolutnih sto“ (2001), koji je prikazan na festivalima kao što su oni u Torontu, San Sebastijaniu, Pusanu i Roterdamu, osvojio je niz nagrada.

Njegov drugi po redu film, „Klopka“ (2007) imao je međunarodnu premijeru na Berlinalu (sekcija Forum) i završio je u selekciji za prikazivanje u Torontu i Karlovym Varyma.

Osvojio je ukupno 22 međunarodne nagrade i završio u konačnom izboru kandidata za nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku.

Njegov treći po redu film, „Krugovi“ (2013) premijerno je prikazan na Sundance festivalu gde je osvojio posebnu nagradu žirija za filmsku dramu, a prikazan je i na Berlinalu (Forum), gde je osvojio nagradu „Ekumenskog žirija“.

Najnovije ostvarenje Golubovića, film „Otac“ (2020) premijerno je prikazan na Berlinalu (sekcija Panorama), gde je osvojio i nagradu publike i nagradu „Ekumenskog žirija“. Predaje filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.