PREMIJERA: DEČJA SOBA – OPERA ZA DECU U MALOM POZORIŠTU DUŠKO RADOVIĆ

U okviru 53. BEMUS-a, 12. i 13. novambra sa početkom od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno će biti izvedena opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović. Opera traje oko 40 minuta i namenjena je deci od 4 godine do viših razreda osnovne škole.

„Dečja soba“ je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Izvedena je februara 1941. godine. Delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, i pokazatelj naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi. 

Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a na 53. BEMUS-u izvođenje „Dečje sobe“ biće podsetnik na njegov nemerljiv doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče, naše književnice Desanke Maksimović, i predstavlja ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere.

Niz zanimljivih slika zapravo tretira svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet.

Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra.

Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, naveli su nas na razmišljanje o odnosu naše svakodnevnice prema igri i slobodi, kao i na to kako da na atraktivan i zabavan način približimo deci tradicionalne  vrednosti.

 

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike.

Uz požrtvovan rad mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika. Izvođenje uključuje i dečiji hor, kao posebnog ponosa celokupnog anasambla. 

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energiju koja će uz savremen pristup vaspitavati novu publiku i vratiti sjaj operskoj umetnosti kod nas. 

Foto: MOTO i Malo pozorištu „Duško Radović“