Preminuo aforističar, pesnik i enigmata Radomir Mićunović

Legenda srpske aforističarske scene, pisac za decu, pesnik Radomir Mićunović, preminuo je u Beogradu.

Mićunović je rođen 1940. godine u Lozoviku. Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Beogradskom univerzitetu.

Poeziju je objavljivao od 1962. u mnogim listovima i časopisima. Autor je više od četrdeset knjiga. Osim stihova, pisao je aforizme, književnu kritiku, a bavio se i enigmatikom i prevodilaštvom.

Radio je kao novinar “Borbe”, a petnaest godina bio je glavni i odgovorni urednik lista “Eho”.

Njegove pesme prevođene su na češki, slovački, makedonski, slovenački i druge jezike.

U Pragu je njegova knjiga za decu “Album zverinja” štampana u četrdeset hiljada primeraka i rasprodata za veoma kratko vreme.

Dobitnik je nagrada “Ivo Andrić”, “Radoje Domanović”…

Mićunović je bio i počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ kojem je ostavio legat sa 6.000 knjiga.

– Ne verujem da ima čoveka u Srbiji koji nije popunjavao anagrame, rešavao slovne ili slikovne rebuse koje je osmislio Radomir Mićunović, ali je malo onih koji su znali da je upravo ovaj čovek bio njihov autor. Bio je previše skroman i svoje zasluge nije isticao. Između ostalog, Mićunović je među prvima podržao Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. Iz duše i bez interesa verovao je i borio se za našu ideju. Ima dobrih ljudi čije je delo važno, a koji nisu dovoljno poznati široj javnosti. Kada je osetio da mu zdravlje značajno popušta, poklonio nam je celu svoju biblioteku i arhivu. Kada smo iznosili poslednju kutiju, na samim vratima, zamolio me je da budem dobar prema knjigama zato što su one kao živa bića: imaju svoju sudbinu, svoj nastanak, svoj život, svoj nestanak. Ceo život je posvetio književnosti i knjizi i Srbija bi za to trebalo da mu bude zahvalna – rekao je Viktor Lazić, predsednik “Adligata”.

IZVOR: Adligat