PROGRAM FESTIVALA NAD FESTIVALIMA

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala (Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora)) biće održan od 9. do 17. aprila.

Ovaj devetodnevni online festival ponudiće publici zemalja bivše SFRJ filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.

Festival se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, i ujedno predstavlja prolećna izdanja svakog od festivala.

U programu festivala su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmenjenoj formi zbog pandemije, kao i dva jugoslovenska klasika.

To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” (režija: Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj reditelj prati poslednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vreme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Kanu.

U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog reditelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gde je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami, Franco tematizuje pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Philippa Yuryeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izolovanom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i deli Rusiju od Amerike.

Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” (Ivan Ostrochovský) o epizodi iz života mladih verskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg Komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl “Krvne veze”.

Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

 

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podseti na filmsko blago regije: film “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Kanu.

 Uz filmove, publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Cena koda za jedan film je 4 EUR, a za paket filmova je 25 EUR.