PRVI BROJ STRIPA O BETMENU PRODAT ZA 2.2 MILIONA DOLARA

Prvi broj strip izdanja u kom se pojavljuje čovek-šišmiš prodat je za rekordnih 2.2 miliona dolara anonimnom kupcu, saopšteno je iz aukcijske kuće Heritage Auctions u Dalasu.

Strip sveska koja je objavljena 1940. i čija je originalna cena bila 10 centi, je savršeno očuvana. Pre nešto više od 40 godina kolekcionar je kupio ovu svesku za 3.000 dolara u Hjustonu od originalnog vlasnika.

Cena ovog izdanja skočila je nebu pod oblake kada je sredinom decembra 2020. saopšteno da će biti održana aukcija na kojoj će biti prodat prvi strip o Betmenu. Stiglo je čak 24 ponude koje su lansirale cenu.

Strip Betmen br. 1 prikazuje Betmena i njegovog pomoćnika Robina kako lete na žutoj pozadini i crvenom horizontu grada Gotam.

Poznati likovi Džoker, Hugo Strejndž i Žena-mačka (Catwoman) takođe se pojavljuju u tom izdanju koje je u skoro savršenom stanju, navela je aukcijska kuća.

Očito je da stripovi o Betmenu vrede čitavo bogatstvo: prošle godine u novembru ista aukcijska kuća prodala je za 1.5 miliona dolara Detective Comics broj 27 iz 1939, koji je u istoriji devete umetnosti ostao zapamćen po tome što se na njegovim tablama po prvi put pojavljuje čovek-šišmiš.