RAŠA ANDRIĆ SE VRAĆA FILMU

U četvrtak, 13. avgusta 2020. godine, na bazenu Sportsko-rekreativnog centa „Milan Gale Muškatirović“, počelo je snimanje novog filma poznatog srpskog reditelja Radivoja Raše Andrića. 

„Leto kada sam naučila da letim“ je, kako stoji u  najavi, „topla priča o odrastanju zasnovana na istoimenoj knjizi Jasminke Petrović“.

Prvi dan snimanja posetio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, koji je izrazio zadovoljstvo što je na setu filma Radivoja Andrića nakon puno godina.

„Ovaj projekat je prošao kroz sve faze razvoja Filmskog centra Srbije i to je dobro. Od razvoja scenarija, preko razvoja projekta do realizacije snimanja. Velika je odgovornost na ovim ljudima u ovim čudnim vremenima, da se nalaze na snimanju, ali ono što žele da ispričaju je jače od svih prepreka. Vidim i da je raspoloženje u ekipi super, svi su veseli i siguran sam da rade dobar posao. To je divno, jer ćemo imati jako lep film za decu i omladinu“, izjavio je Matić na snimanju.

Radivoje Raša Andrić je srpskoj i regionalnoj publici poznat po kultnim komedijama „Munje!“, „Kad porastem biću kengur“ i „Tri palme za dve bitange i ribicu“, a „Leto kada sam naučila da letim“ predstavlja njegov povratak filmu nakon više od 15 godina pauze.

„U prošla tri filma sam se bavio mladim ljudima koji odbijaju da sazreju, a sad činim kopernikanski obrt i želim da snimim film o devojčici koja baš želi da sazre što je pre moguće… Pauzu san napravio zato što sam prilično probirljiv po pitanju scenarija. Radije za džabe uradim skript doktoring i vratim scenario koji mi se ne dopada nego da ga uzmem samo da bih nešto radio. Radije radim kao pomoćnik u filmu koji mi se dopada nego što bih radio kao režiser filma koji mi se polu dopada. Kroz moje ruke su svih ovih godina prošle gomile scenarija, ali samo tri-četri su zaista bila po mom ukusu. Ovo je jedan od njih. Privlači me taj izazov, moram priznati. I osećam da sam spreman za njega“, rekao je Andrić.

Glavnu ulogu tumači dvanaestogodišnja Klara Hrvanović:

„Sofija je od svih likova koje sam do sada tumačila možda nekako najbliža meni“, kaže ova talentovana devojčica. „Moji likovi u  filmovima 48 sati i jedan minut i Jedini izlaz bili su deo nekih malo mračnijih dešavanja, dok se Sofija suočava sa dilemama i problemima koje obično i imaju devojčice mojih godina. U pitanju je film o odrastanju, što je nešto sa čim sam u ovom trenutku lako mogla da se poistovetim. Moja filmska baka Olga Odanović mi puno pomaže da razumem lik i šta znači glumačka veština, dok Raša Andrić veoma dobro zna kako da pristupi glumcima i objasni im ono što je bitno. Na probama sam ponekad uspevala da izvedem stvari za koje nisam imala pojma da su moguće, da ja uopšte i mogu da ih izvedem”, zaključila je Klara.

Film nastaje po istoimenom romanu Jasminke Petrović, jedne od naših najznačajnijih i najčitanijih autorki za decu i mlade. Maja Popović smatra da će uspeh romana na kome je zasnovan scenario doprineti budućoj popularnosti filma, kao i njegovom kvalitetu: „Verujemo da da će scenario zasnovan na rado čitanom predlošku, a u kombinaciji sa energijom, umećem i duhovitošću Radivoja Andrića, biti aduti koji će privući publiku svih uzrasta.“ 

Foto sa seta: Maja Medić