ROĐENDAN GALERIJE SINGIDUNUM

Daleke 1980.godine, u zgradi Filološkog fakulteta,  Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS ) je otvorilo jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju SINGIDUNUM,  koja već četiri decenije promoviše savremenu primenjenu i likovnu umetnost svojih članova i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih Udruženja.

Tokom četrdeset godina, galerija je prolazila kroz različite faze, isto kao i celo društvo.

Menjali su se periodi blagostanja, kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko teška i neizvesna, da su i posete galeriji bile smanjene.

Ponosni smo na činjenicu da galerije svih ovih godina nije posustajala i  da je  kvalitet izlagačkog i prodajnog dela ostao  na visokom nivou, navodi se u saopštenju osnivača.

Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva.

“Prošle godine u junu smo želeli da proslavimo veliki Jubilej – 40 godina rada galerije,ali nas je korona omela u toj nameri. Smatrali smo da ipak treba obeležiti ovu lepu godišnjicu, pa je cela izložba prebačena u 2021. godinu . Za sve naše umetnike, publiku,goste iz dijaspore i inostranstva smo organizovali veliku izložbu “40+1 ” na kojoj ćemo izložiti 83 rada naših umetnika ( arhitekte,scenografi,kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri ,članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje… ), koji su imali samostalne izložbe u ” Singidunumu”.

Samo otvaranje izložbe će biti 30.juna ispred galerije, u Knez Mihailovoj ulici..Publici će se obratiti osnivači galerije, kustosi, predsednica ULUPUDS-a, a muzičku podršku daće Duo Moderato.