RUN, LILLY, RUN! ILI – KAKO JE NASTAO VIDEO ZA PESMU “CHANGE” BENDA THE BITE

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Kada sam pre par dana dobio poruku od moje koleginice, a ujedno i lead vokala benda The Bite – Ljiljane Zdravković sa saopštenjem da je njena grupa objavila video spot za pesmu “Change”, zbunio sam se na trenutak, jer znam da je pesma na njihovom drugom studijskom albumu “Chains” (Lanci) koji je već punih godinu dana pred publikom. 

Kliknuo sam na link i posle par minuta poslao svojoj poznanici poruku “Run Lilly, Run”… Trči Ljiljo, trči… Jer – ko šta radi u spotu – ona trči. Uverite se sami:

Istina, snimanje videa za pesmu “Change” bilo je u planu odmah po objavljivanju albuma, ali nam se desila pandemija korona virusa i sve je otišlo do đavola.

Znam samo da su članovi benda The Bite bili prisiljeni da otkažu mnogo nastupa i promocija, kao i da odlože mnogo ideja koje su imali za ovo izdanje. Međutim, pesma Change je svevremena, pa se može predstaviti kad god.

“Postali smo površni i više nego ikad podložni (lošem) uticaju medija i društvenih mreža. Laki na rečima koje plasiramo online, teški na delima koja imaju smisla. Svako mišljenje koje nije naše je pogrešno, svaka ideja koja može da odvede ka boljem ima manu. Okolnosti u kojima živimo daleko su od onoga što želimo i mislimo da zaslužujemo, ali uvek nam je neko drugi kriv što je to tako“, objašnjava bend i dodaje da je situacija u kojoj se svet našao ove godine sve to samo pojačala:

„Otuđeniji smo, besni, psihički iscrpljeni, zbunjeni onim što se dešava i uplašeni od onog što nam budućnost nosi. Promene koje nam se nameću nas sada žuljaju, ali vrlo brzo će početi ozbiljno da bole.  Zato pesma ‘Change’ nosi možda i najvažniju poruku ovog albuma – promena je u vašim rukama!“

Iako je situacija sa pandemijom u mnogome uticala na njihove planove pa i na realizaciju ovog video ostvarenja, zbog svega onoga što ova pesma predstavlja, nije sasvim slučajno što se bend odlučio da je objavi baš sada, na samom kraju 2020.godine:

„Svi jedva čekamo da ovoj teškoj i stresnoj godini vidimo leđa i svi se nadamo da će sledeća biti drugačija. Zato je sada trenutak da prestanemo ‘u ponoć’ samo da želimo nešto lepo, nego da stisnemo petlju da se pokrenemo i da nam glavna novogodišnja rezolucija bude  da menjamo sebe, a onda i svet. Sve kreće od nas. Kada shvatimo da su najvažnije promene u našim rukama, prestajemo da ih se plašimo.“

Snimanje i montažu spota potpisuje Bojan Stevanović (Kan i Lingus studio) a sniman je na jesen 2020.godine na više lokacija u Beogradu.

“Možemo da pokušavamo da pobegnemo od ružne svakodnevice i sivila koje nas okružuje. Ali koliko god brzo trčali, kad tad shvatamo da se samo vrtimo u krug i sve se više sa tim sivilom stapamo. Na kraju, jedino što ima smisla je da zastanemo, udahnemo duboko i da snagu potrebnu za borbu koja nas čeka pronađemo u sebi i ljudima oko sebe“, navode članovi benda.

Pesma „Change“ deo je albuma „Chains“ objavljenog u decembru 2019.godine. Autor muzike i teksta je Bojan Savić a snimljena je i producirana u studiju „King Oliver“ (Ivan Srdanović). Digitalnu formu albuma objavio je “CD Baby” i izdanje se može naći na najrelevantnijim muzičkim streaming platformama. Izdavač CD-a je sam bend a fizičko izdanje albuma dostupno je putem zvaničnih stranica benda kao i u Multimedia Music Record Store u Sremskoj 2.