RUSKI KOSMONAUTI “SLETELI” NA “PLANETU” ADLIGAT

“Proputovali smo veći deo sveta, štaviše čak smo išli i u kosmos, ali ovako nešto nismo videli“, izjavili su članovi delegacije ruskih kosmonauta posle posete Muzeju knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Prošlo je pola veka od poslednje posete kosmonauta Srbiji. U organizaciji Pošte Srbije, istraživači svemira su sada stigli u Srbiju zahvaljujući v.d. direktoru Pošte Zoranu Đorđeviću.

Posle druženja sa decom obolelom od raka u PTT muzeju, kosmonauti su se uputili u posetu muzejima Adligata i njima bili oduševljeni.

Sergej Kud-Sverčkov je proveo 185 dana u orbiti, odakle se vratio pre dva meseca, i nakon svog šestomesečnog boravka u svemiru došao je pravo u Srbiju i u – Adligat.

U neobičnoj poseti pridružila mu se Anastasija Stepanova, kosmonaut, žena sa akreditacijom „novinara iz svemira“, specijalista za izolaciju, spasilac, inžinjer na Institutu za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka.

Anastasija je u oštroj konkurenciji izabrana za projekat „Mars 160“, u kome se obučavala za putovanje na ovu planetu.

U izolaciji je provela 80 dana u pustinji u Istraživačkoj stanici u Juti, mesec dana u nenaseljenom delu ostrva Devon u Kanadi i 120 dana u okviru eksperimenta „Sirijus 19“, vežbajući za pohode koji je čekaju. Ova istraživanja su značajno proširila naučna saznanja o tome kakvi bi sve izazovi mogli da se nađu pred kosmonautima na Marsu.

Tajne prostorije, knjige koje se mogu pojesti, od pirinča, stranica napravljenih od palminog i bananinog lišća, rukopisi srpskih, francuskih i engleskih kraljeva, Nikole Tesle ali i Tomasa Edisona samo su deo dragocenosti koje su impresionirale posetioce iz svemira.

„Poznavao sam Kolinsa, bio je sasvim normalan čovek“, rekao je kosmonaut Sergej o svom kolegi, drugom čoveku koji je za Nilom Armstrongom zakoračio na Mesec, dok je gledao u fotografiju koju su gradonačelniku Branku Pešiću poklonili i potpisali članovi misije Apolo 11, Armstrong, Kolins i Oldrin.

„Kosmonauti su podržali stvaranje Zbirke astronomije i kosmonautike u Adligatu, a za koju već postoji fond od nekoliko stotina bibliotečkih jedinica. Za ovu zbirku su potpisali više svojih fotografija, uključujući fotografije Srbije iz svemira koje su oni načinili sa svemirske stanice, kao i nekoliko tabaka poštanskih maraka posvećenih Gagarinu koje je nedavno objavila Srbijamarka, napisali da nam žele svemirske uspehe… Obećali su da će širiti vesti o našim aktivnostima u Rusiji ali, naravno, i među drugim kosmonautima, pa čak i u svemiru… U naše muzeje su došli otvorenih srca, toliko su srdačni i otvoreni, spremni da sa nama sarađuju, da smo odlučili da im dodelimo specijalne počasne članske karte i preko reda primimo među naše članove“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata. .