RUŽE U GALERIJI SINGIDUNUM

U ponedeljak, 15. juna u 19 časova u galeriji Singidunum biće otvorena izložba “O ružama” naše slikarke Draženke Dade Čajić. 

Ova umetnica rođena je u Banjaluci gde je završila fakultet. Već 15 godina živi i stvara u prestonici Srbije.

“Ciklus “O ružama” nastao je kao potreba da se sjedinim sa lepotom i nežnošću  kojom ruža zrači, ali i da ispitam njene lavirinte. Tok ruže je poput lavirinta koji nas vodi do dubine, do najtamnijih  mesta i vraća na same krajeve  latice sačinjene od svetlosti. Proganjani sopstvenom ružom, prelazimo taj put lavirinta zabeleženog u nama kroz pokušaj  da iziđemo iz njega, ali i potrebu da mu se vratimo. Tako upoznajemo i nivoe koje ruža ima. Razlikuju se po obliku, bojama i nijansama, a njihovo značenje određeno je količninom svetlosti koja im pripada”, rekla je o svom novom ciklusu umetnica, koja je ekonomsku struku zamenila platnom i kičicom.

“Slikajući ruže shvatila sam da je najavljen novi ciklus koji govori  o ruži u nama, nemiru koji stvara. On je došao nakon dužeg perioda slikanja umbrom, tamnim bojama, kreiranja portreta, istraživanja najsitnijih bora, dubina i čuda koje jedno lice može da ima, kao što je oko, koje može da predstavlja čitav svet i večno da bude inspiracija”, dodala je slikarka, koja je na početku svog stvaralaštva imala podršku proslavljenog slikara Mihajla Đokovića Tikala, čiji se uticaj vidi na nekim njenim platnima.

Draženka Čajić je samostalni umetnik, član ULUPUDS-a. Do danas je imala više samostalnih i grupnih izložbi, uključujući izložbu u Maloj galeriji  ULUPUDS-a, Dunavskom umetničkom izlogu i Akademiji umetnosti BK u Beogradu, kao i u Velikoj galeriji Doma kulture Knjaževac.