RUŽICA SOKIĆ DOBILA SVOJ LEGAT

Ružica Sokić, legendarna filmska i pozorišna glumica dobila je, sedam godina nakon što nas je fizički zauvek napustila, svoj legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Nažalost, zbog mera Kriznog štaba koje propisuju najveći maksimalni broj ljudi u zatvorenim prostorima, ovom događaju prisustvovalo je samo pet ljudi.

Legat je osnovan na dan rođenja naše dive sedme umetnosti.

 

“Veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima. Kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce… U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u Adligatu – sva ostala građa. Današnji dan je ujedno dan Fondacije Ružica Sokić i dan kada se dodeljuje Godišnja nagrada ‘Ružica Sokić’ mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni. Kao što je poznato, do sada su nagradu dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković. Ove godine, zbog pandemije i svih ograničenja koja su nametnuta i nama i pozorišnoj sceni u celini, nagrada nije dodeljena; umesto toga skromno ali svečano obeležavamo formiranje legata u Adligatu“, rekao je suprug naše velike glumice, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić.

Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača Adligata Stevanke Češljarov a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremil i poseban Prospekt – „Kulturno nasleđe Ružice Sokić“.

„U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, zatim veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama ali i nameštaj iz stana Ružice Sokić koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista „Pravda“. Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove Pozorišne zbirke“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata koji je nedavno primljen za člana upravnod odbora Fondacije Ružice Sokić, kao znak povezivanja, poverenja i spremnosti na zajedničku saradnju dve institucije.

 

Ružica Sokić je tokom svoje karijere odigrala više od 400 uloga: 97 u pozorištima, 28 televizijskih uloga, 57 u TV-serijama, 199 radio-uloga i 51 uloga na filmu.

Istakla se kao tumač lirskih, komičnih i tragikomičnih uloga, naročito u savremenom repertoaru domaćih dramatičara i stranim delima avangarde i moderne dramaturgije.

Nosilac je skoro svih nagrada za ženske uloge u filmu i pozorištu: dve zlatne i jedne srebrne Arene na Filmskom festivalu u Puli, dobitnica je nagrade „Žanka Stokić“, a dobila je i „Dobričin prsten“, „Zlatnog ćurana“, nagradu „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Sterijinu nagradu“.

Pre deset godina objavila je svoju knjigu sećanja „Strast za letenjem“. O njenom životu i radu objavljeno je pet knjiga. Kao zaslužni umetnik, bila je dobitnik nacionalnog priznanja koje dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije, a Grad Beograd ju je proglasio zaslužnim građaninom.

Ružica Sokić sahranjena je 24. decembra 2013. u Aleji zaslužnih građana.

Njena prijateljica i koleginica Mira Banjac ispratila ju je rečima: “Ružica Sokić je iza sebe ostavila veliki miraz, koji će je dugo nadživeti”.