SARAJEVO FILM FESTIVAL SASTAVNI DEO NAJVEĆEG GLOBALNOG ONLINE FESTIVALA U OVOJ GODINI

Iako je Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala nedavno obelodanio da će ovaj festival ostati dosledan svom “živom” izdanju, zakazanom za avgust, ova filmska manifestacija, najveća na Balkanu, postala je sastavni deo globalnog filmskog festivala We Are One. 

Tribeca Enterprises i YouTube najavili su zajednički Globalni filmski festival We Are One koji će biti održan od 29. maja do 7. juna na YouTube platformi.

Gledaoci će u periodu od deset dana moći besplatno da pristupe svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim festivalskim programom. Detaljan festivalski program biće predstavljen uoči početka festivala.

“Uverenje da umetnici i stvaraoci u presudnim trenucima mogu ujediniti svet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude, ugrađeno je u DNK filmskih festivala. Globalni Filmski Festival We Are One gledaocima će omogućiti ne samo da iz nove perspekitve upoznaju različite kulture, već i da direktnim donacijama pomognu lokalnim zajednicama širom sveta pogođenim COVID-19 pandemijom. Sav novac prikupljen tokom Festivala biće usmeren Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i lokalnim humanitarnim organizacijama u svim delovima sveta”, navodi se u saopštenju Sarajevo Film Festivala.


UČESNICI: 

Festival animiranog filma Anesi;
Berlinale;
BFI London; Kanski festival;
Guadalahara film festival; IFFAM Makao;
Filmski festival Jerusalim; MAMI Mumbai; 
Filmski festival Karlove Vari;
Filmski festival Lokarno; Filmski festival Marakeš; 
Filmski festival Njujork;
Filmski festival San Sebastian;
Sarajevo Film Festival; Sundance Festival; 
Filmski festival Sindej; Filmski festival Tokio; 
Filmski festival Toronto; Tribeka;
Filmski festival Venecija 


“Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlečenju svijeta”, izjavila je Džejn Rosental, glavna izvršna direktorka međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i suosnivač Tribeca Film Festivala.

“Globalni filmski festival We Are One okupiće filmske selektore, umetnike i autore kako bi zabavili i utešili publiku širom sveta. U saradnji sa našim neverovatnim partnerima – filmskim festivalima iz svih krajeva sveta i YouTube-om – nadamo se da ćemo svim gledaocima omogućiti da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma.”

“Ono što situaciju u kojoj su ljudi širom sveta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jeste ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, a to je upravo suština Globalnog filmskog festivala We are One”, izjavio je Robert Kincl, glavni poslovni direktor YouTubea.

“Zajedno sa kompanijom Tribeca Enterprises i našim neverovatnim partnerima, ljubiteljima filma tokom deset dana festivala želimo omogućiti pristup filmovima koje su pažljivo odabrali selektori festivala koji učestvuju u ovoj inicijativi. Nešto slično nikada pre nije organizovano i ponosni smo što smo dobili priliku da udomimo takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponudimo gledaocima širom sveta.”

Ovogodišnje, 26. izdanje Sarajevo Film Festivala biće održano od 14. do 21. avgusta 2020.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA:  Karen ZhaoUnsplash