SARAJEVO FILM FESTIVAL UVODI NAGRADU ZA NAJBOLJU SERIJU REGIONA

Sarajevo Film Festival uspostavlja novu kategoriju nagrada: Srca Sarajeva za TV serije, sa željom da promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice, te da podstakne njihov međunarodni plasman.

U konkurenciju za nagrade ulaze TV dramske serije i komedije premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije.

O dobitnicima nagrada u kategoriji TV serija odlučivaće žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabraće online glasanjem po uzoru na slične svetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.

Nagrade za najbolja ostvarenja biće dodeljene u kategorijama: najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreator/i serije, najbolja glumica, najbolji glumac i zvezda u usponu. Posebna ceremonija dodele nagrada biće održana tokom 27. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival u CineLink Drama programu već nekoliko godina radi na razvoju i promociji visokokvalitetnih televizijskih serija. U sklopu programa Pretpremijere serije na Sarajevo Film Festivalu ekskluzivno se prikazuju premijerne epizode serija iz regiona, među kojima su prikazane i prve epizode serija “Besa”, “Senke nad Balkanom”, “Grupa”, “Novine”, “Jezero” i mnogih drugih.

“Novim nagradama za TV serije Festival odaje priznanje radu i dostignućima autora i producenata televizijskih serija te potvrđuje opredeljenje Sarajevo Film Festivala kao mesta otkrića, razvoja i promocije kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja. Sarajevo Film Festival regionalne tv serije prati od same ideje kada su tek bile projekt na jednoj ili dve stranice teksta, pa do premijernog prikazivanja. Cilj nam je da pomognemo ‘izvozu’ regionalnih serija na međunarodno tržište, da povežemo producente s agentima za međunarodni plasman kako bi se regionalni sadržaj našao i na globalnim platformama ili na programu televizijskih mreža širom sveta. Sarajevo Film Festival će kroz program Pretpremijere serije nastaviti da bude mesto promocije novih regionalnih serija, a uspostavljanjem godišnjih nagrada postaje mesto potvrđivanja njihovog kvaliteta od strane struke iz celog regiona”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odeljenja Sarajevo Film Festivala.

 27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.