SCI-FI FILMOVI koje MORATE POGLEDATI 2021. godine

Godina u čijem pravcu s pravom gledamo zbog pandemije korona virusa – 2021, doneće mnoštvo naučno-fantastičnih filmova, nastavaka franšiza, kao i žanrovski isprepletane blok-bastere.

Donosimo pregled filmova kojima će se ljubitelji SF-a najverovatnije radovati u narednoj godini:

CHAOS WALKING – 22. JANUAR

Ovaj film baziran je na knjizi Patrika Nesa The Knife of Never Letting Go. Radnja je smeštena u distopijskoj verziji budućnosti, gde je bakterija zbrisala sve žene, dok su preživeli razvili sposobnost misli drugih ljudi i životinja.

Glavnu ulogu tumači Tom Holand, mladić koji sreće misterioznu ženu (koju igra Dejzi Ridli) i uskoro otkriva istinu o svom svetu.

Film je sniman pre tri godine (2017) ali je njegova premijera odlagana jer je produkcijska kuća zatražila da se pola materijala za film dosnimi, a raspored glavnih glumaca je bio previše natrpan.

GHOSTBUSTERS – AFTERLIFE – 5. MART

Iako mnogi ne posmatraju Isterivače duhova kao SF film, činjenica je da su paranormalne pojave opisane u maniru naučne fantastike.

Takav je slučaj i sa nastavkom – Afterlife, čija je premijera bila zakazana za leto 2020. Naravno, zbog pandemije virusa COVID-19, u kompaniji Sony Films odlučeno je da ostvarenje Džejsona Ritmana (sina Ivana Ritmana, reditelja filmova Ghostbusters osamdesetih godina) bude prikazano u martu sledeće godine.

Bil Marej, Den Ejkrojd i Erni Hadson se ponovo pojavljuju u ulogama isterivača duhova. Priča prati sudbinu samohrane majke (igra je Keri Kun) i njene dece koji se sele u mali grad i otkrivaju svoju vezu sa originalnim Goustbastersima.

MORBIUS – 19. MART

Još jedna mešavina SF-a i horora, film koji je bio predviđen za emitovanje u ovoj godini: Morbius je ostvarenje u kom Džered Leto igra Majkla Morbiusa, naučnika koji pokušava da pronađe lek za retku bolest sopstvene krvi.

Pokušaji se završavaju njegovom transformacijom u vampirskog super-heroja.

Film režira Danijel Espinoza, a Sony Pictures očekuje da Morbius ostvari ozbiljan uspeh, što će mu doneti dugovečnost ne samo kao franšizi, nego i kao filmu čiji likovi mogu da se “prebacuju” iz jednog u drugi serijal filmskih akcionih ostvarenja.

MATRIX 4 – 21. MAJ

Nakon višegodišnjih spekulacija o mogućem nastavku filmske franšize Matrix, Warner Bros se konačno prihvatio snimanja četvrtog dela priče o Neu (Kijanu Rivs).

Režiju potpisuje Lana Vačkovski, koja zajedno sa Aleksandrom Hemonom, piscem iz Sarajeva, piše scenario. Detalji priče drže se još uvek u strogoj tajnosti, ali je sigurno da se Rivs i Keri En Mos (Triniti) vraćaju na velika vrata.

Uz njih u filmu će nastupiti nekoliko novih glumaca uključujući Jahju Abdul Martena II, koji bi, kako se spekuliše, trebalo da igra mladog Morfiusa. Tu su i Džesika Henvik, Nil Patrk Heris, Džonatan Grof…

INFINITE – 28. MAJ

Kada već govorimo o Matriksu: adaptacija novele Erika Maikranca Reincarnationist Papers već je uspoređena sa franšizom Lane Vačkovski zbog mešavine SF filozofije i stilizovane akcije.

Film režira Antoan Fukua, a zvezda ovog ostvarenja je glumac Mark Valberg, koji tumači osobu rastrzanu između svojih uverenja i halucinacija.

Ispostavlja se da se zapravo radi o sećanjima na njegove prethodne živote: on se udružuje sa drugim besmrtnicima koji ga uče kako da otključa svoja znanja i zaštiti ljudsku rasu.

SVET IZ DOBA JURE (DOMINION) – 11. JUN

Kako sada stvari stoje, ostvarenje Kolina Trevora “Svet iz doba Jure – Dominion” biće završno poglavlje trilogije Svet iz doba Jure, ali i finale za poslednje izdanje franšize koja je počela filmom Park iz doba Jure 1993.

Zvezde “Parka” Sem Nil, Džef Goldblum i Laura Dern repriziraće svoje uloge u ovom izdanju filmske franšize. Biće tu i zvezde “Sveta”, Kris Prat i Brus Dalas Huard, kao i mnogi drugi poznati likovi.

Film govori o borbi čovečanstva da preuzme kontrolu nad celim svetom dok dinosaurus sa ostrva Nublar sada živi na slobodi, u divljini.

AVATAR 2 – 17. DECEMBAR

Već više od 11 godina publika u bioskopima s nestrpljenjem očekuje da stigne nastavak kultnog ostvarenja Avtar Džejmsa Kamerona.

I po svoj prilici, to će se konačno desiti pred kraj sledeće godine!

Film prati priču bivšeg marinca koji je prešao u svet Avatara – Džejka Salija (Sem Vortington) i Nejtiri (Zoi Saldana) koji su zasnovali porodicu, ali ponovo moraju da brane svoj svet od invazije ljudi, željnih da eksploatišu prirodna dobra Pandore.

U filmu ćemo ponovo videti Sigurni Viver i Stivena Langa u njihovim izvornim ulogama, ali ćemo upoznati i nove karaktere, kao i čarobne okeane Pandore.

IZVOR: SCREENRANT