SEDAMDESET GODINA BERLINALA

 

Berlin je minutom ćutnje žrtvama terorističkog napada u Nemačkoj otpočeo 70. izdanje svog filmskog festivala. 

Berlinale će ove godine ugostiti mnogobrojne filmske stvaraoce, među kojima će biti i Srdan Golubović, koji je navikao da njegovi filmovi počnu bioskopski život u Berlinu.

Nakon “Apsolutnih 100”, Golubović ove godine predstavlja film “Otac” sa Goranom Bogdanom (Mustafa Golubić “Senkama nad Balkanom”).

Jubilarno 70. izdanje ovog prestižnog filmskog festivala, otvorio je film “Moja godina sa Selindžerom” (My Salinger Year).

FOTO: Ronald Wittek/EPA-EFE/Shutterstock

 

Ova romantična drama uskoro stiže pred domaću publiku zahvaljujući Dexim filmu.

Film nagrađivanog kanadskog reditelja i scenariste Filipa Falardoa, sa holivudskom zvezdom Sigorni Viver i mladom filmskom nadom Margaret Kali (“Bilo jednom u Holivudu”) u glavnim ulogama, predstavlja ekranizaciju istoimenog autobiografskog bestseler romana autorke Džoane Smit Rakof.

Tragom filma “Đavo nosi Pradu” i sa atmosferom Njujorka iz klasika “Doručak kod Tifanija”“Moja godina sa Selindžerom” dočarava nam život nadarene mlade spisateljice tokom njenog rada u najprestižnijoj njujorškoj književnoj agenciji, koja je, između ostalog, zastupala slavnog američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera.

Napustivši Berkli i dugogodišnjeg dečka, Džoana se sredinom devedesetih s velikim snovima seli u Njujork. Tamo se zapošljava kao asistentkinja stoičke i staromodne Selindžerove agentkinje Margaret.

Balansirajući između siromaštva i glamura, Džoana provodi dane ušuškana u “plišanoj” kancelariji u kojoj, uprkos ekspanziji kompjuterske revolucije, još vladaju analogni diktafoni i pisaće mašine, a agenti se uspavljuju posle ručka uz tri martinija, dok noći provodi u oskudnom bruklinskom stanu s novim dečkom socijalistom.

Njen glavni zadatak u književnoj agenciji jeste da umesto Selindžera odgovara na pisma njegovih obožavalaca. I dok čita srceparajuće redove koji pristižu iz celog sveta, Džoana se nerado pridržava agencijskih pravila da na pisma odgovara forme radi.

Bez Margaretinog znanja, devojka počinje da personalizuje odgovore kroz dirljive i šaljive komentare. Koristeći glas velikog pisca, ona polako počinje da otkriva svoj…