ŠEKSPIROVO POZORIŠTE GLOUB PRED GAŠENJEM ZBOG KORONE

Londonska turistička i pozorišna atrakcija – Šekspirovo pozorište Gloub (Globe theater) – mesto gde su izvođene legendarne predstave najpoznatijeg teatarskog pisca svih vremena – nalazi se pred gašenjem! 

Poreska uprava upozorila je u ponedeljak političku i teatarsku javnost da su se zbog pandemije korona virusa i sveopšteg zatvaranja pozorišta i drugih kulturnih ustanova i institucija dugovi ove kuće nagomilali, a da je istorijski važan teatar postao nesolventan i našao se u finansijskoj blokadi, koja preti da dovede do njegovog zatvaranja.

Originalni “Globe Theater” sagradili su članovi Šekspirove trupe 1599, ali je u požaru izgoreo do temelja 14 godina kasnije.

Replika pozorišta sagrađena je na samo nekoliko metara od originalne zgrade na obali Temze 1997 na osnovu istorijskih dokumenata. Zgrada pozorišta je gotovo identična originalnom objektu, ali ima moderne segmente – pre svega betonski temelj, kao i sistem za gašenje požara.

Umetnički direktor Glouba, Majkl Teri rekao je da teatar ne može da se prijavi za finansiranje Umetničkog saveta Velike Britanije, i da je pozorište “prisiljeno da balansira između preživljavanja i služenja zajednici”:

“Mi smo – kao i svi suštinski slobodnjaci – potpuno zavisni od prihoda sa blagajne – bez obzira da li su u pitanju karte, suveniri ili radionice”, rekao je BBC radiju u utorak. “Kada takvi prihodi presuše, naše rezerve u banci su male i liče na ušteđevinu običnog čoveka. Toliko možemo da trajemo, zaista”.

Džulijan Najt, koji je prvi čovek Komiteta za digital, kulturu, medije i sport u Velikoj Britaniji upozorio je da bi zatvaranje istorijskog pozorišta bila tragedija.

“Šekspirov Gloub je svetski poznata institucija, a ne samo deo našeg nacionalnog identiteta, kao i vodeći primer koliko je umetnost značajna za našu ekonomiju. Bila bi tragedija kada bi naše nacionalno blago pokleklo pred kovidom 19”, rekao je.

IZVOR: BBC radio
FOTO: Pixabay