ŠIJANOV FILM SASTAVLJEN OD MILJKOVIĆEVIH STIHOVA NA YT KANALU FCS

Od petka, 24. aprila, posetioci youtube kanala Filmskog centra Srbije mogu da pogledaju ostvarenje „Branko Miljković: Pohvala svetu“, u režiji našeg proslavljenog reditelja Slobodana Šijana.

Ovaj poetski recital snimljen je 1976. godine filmskom tehnikom na 16mm traci, a rađen je za dramsku redakciju Televizije Beograd.

U to vreme su bili veoma popularni takozvani „poetski recitali“ od kojih su neki snimani u studiju, elektronskim kamerama u sistemu, a neki filmskom kamerom.

„Jedan od prvih poslova koje sam radio za dramski program bila je emisija Sunce te čuva o Vasku Popi. Pohvala svetu bila je druga emisija tog tipa koju sam radio i bila je o Branku Miljkoviću. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa Mikijem Manojlovićem i Radom Đuričin koji su recitovali Miljkovićeve stihove. Recitali su smatrani koskom, većina je smatrala da se u toj formi ne može bog zna šta napraviti. Međutim, meni su ta dva recitala ipak omogućila da radim sa glumcima polusatnu formu i da sa dramskom redakcijom nastavim saradnju i kasnije snimim četiri-pet srednjemetražnih igranih filmova”, priseća se Slobodan Šijan rada na ovom ostvarenju.

Šijan, reditelj kultnih ostvarenja „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“, počeo je krajem 2019. godine snimanje svog novog filma „Budi Bog s nama“.

Novi film proslavljenog srpskog reditelja nastaje kao koprodukcija Srbije (Gargantua films), Hrvatske (Maksima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija film), Češke (Sirena film), Bugarske (Čučkov braders) i Rumunije (Mikrofilm). Projekat ovog filma podržan je od Filmskog centra Srbije i programa „Medija – Kreativna Evropa“.

Od 19. marta 2020. godine do danas, na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove  u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi.

Od pretprošlog petka započelo je i predstavljanje kratkih filmova naših proslavljenih autora, debitantskim filmom Gorana Markovića “Bez naziva”, da bi u narednom terminu bio objavljen i “Pas Hrstka” Gorana Paskaljevića. 

U dosadašnjoj ponudi našla su i se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

FOTO: FCS promo